sobota, 20 stycznia 2024

Buraczki z papryką

 No kto powiedział, że przetwory robi się na zimę? No kto?!? Zimą na zimę też można. tym bardziej korzystając z wielu promocji. No i znowu to słowo PROMOCJA! Psze Państwa, trza se w tym świecie jakoś radzić! A zaoszczędzone pieniądze na ten przykład przeznaczyć na jakąś fajną wycieczkę, chociażby do lasu :P A co! Hajs niech leci :P Pokrótce...PYSZNE! i już!
Arek Gie 








Składniki:
 

 

 

 

2 kg buraków
2 duże czerwone papryki
2 duże cebule
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki octu 10%
1/2 szklanki wody
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Buraki myjemy. Każdą sztukę owijamy w folię aluminiową i układamy na blasze do pieczenia.
 

Pieczemy około 90 minut w temperaturze 200°C.
 

Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
 

Do garnka (dużego) wlewamy wodę, ocet, olej. Wsypujemy cukier, sól i pieprz.
 

Cebulę siekamy, paprykę kroimy w kostkę lub paski. Wrzucamy do garnka i gotujemy około 10 minut od momentu zawrzenia.
 

Następnie wrzucamy starte buraki i gotujemy przez kwadrans. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy cukrem, solą i pierzem.
tak przygotowane buraczki przekładamy do dobrze wymytych słoików. Zakręcamy.
 

Słoiki wekujemy w piekarniku.
 

Wstawiamy słoiki do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 110°C. Od momentu nagrzania pieczemy 20-25 minut w trybie góra-dół. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz