Szukaj na tym blogu

piątek, 19 stycznia 2024

Paprykarz z kurczaka

Nie będzie to przepis na tradycyjny paprykarz, taki do smarowania kanapek, ale na jednogarnkowa potrawę. To prosty sposób na pyszny i szybki obiad czy kolację. Po prostu kurczak podany inaczej, polecam :)


 

Składniki: 

-4 filety z piersi kurczaka

-szklanka śmietany 18 %

-250 g pieczarek

-jedna duża cebula

-mała puszka zielonego groszku

-mały słoik papryki marynowanej

-łyżka koncentratu pomidorowego

-sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku

-mąka krupczatka do panierowania  mięsa

- smalec lub olej do smażenia

Mięso poporcjować w grubsze kawałki (kostkę), wymieszać z przyprawami ( ilość i proporcje wg. gustu), oprószyć mąką.

W głębokim i szerokim rondlu rozgrzać dobrze smalec, obsmażyć mięso do zrumienienia, z każdej strony. 

Pod koniec smażenia dodać posiekaną cebulę, zeszklić razem z mięsem, podlać 2 łyżkami wody, dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 minut.

Dodać koncentrat, pieczarki (jeżeli małe to w całości, duże  pokroić na ćwiartki ), odsączony groszek i pokrojoną na kawałki paprykę.

Dusić kolejne 10 minut, po czym dodać roztrzepaną śmietanę ( powinna mieć temperaturę pokojową)

Podgrzewamy całość jeszcze 3 minuty, delikatnie mieszając.

Potrawę ewentualnie doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

Podawać z grzankami, kopytkami czy grubym makaronem :)

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz