Skrzydełka panierowane z air fryer
jeśli jesteście fanami tego typu dań, przepis na pewno przypadnie wam do gustu.
Lubicie?
Skrzydełka z kurczaka w lekko pikantnej, pysznej panierce to pomysł na obiad lub na przekąskę.
Dzisiaj przepis na danie przygotowane w frytkownicy beztłuszczowej, ale możecie tez upiec je w piekarniku lub usmażyć na głębokim tłuszczu.
Sprawdzą się na obiad w towarzystwie ziemniaków i surówki.
Polecam wam wypróbować!
PRZEPIS SKRZYDEŁKA W PANIERCE Z AIR FRYER
Składniki:
- 8 – 10 skrzydełek z kurczaka
- 1 szklanka jogurtu
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- olej w spreyu
Jak zrobić skrzydełka w panierce z air fryer:
- Najpierw kroimy mięso. Skrzydełka dzielimy w łączenia na trzy części – tę ostatnią najmniejszą odkładamy – w tym przepisie nie będą nam one potrzebne (możemy je zachować na wywar).
- Następnie w garnku zagotowujemy wodę (ok 1,5-2l), wrzucamy skrzydełka i gotujemy 10 min, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.
- Tak przygotowane skrzydełka zanurzamy w jogurcie i zostawiamy na pół godziny (lub na całą noc) do zamarynowania.
- W tym czasie mieszamy mąkę z przyprawami, mąka ziemniaczaną i bułką tartą
- Skrzydełka wyjmujemy z jogurtu i obtaczamy w panierce.
- Tak przygotowane skrzydełka układamy w pojemniku air fryer i spryskujemy olejem.
- Pieczemy w 180 stopniach przez 10 min, przekręcamy skrzydełka na drugą stronę i pieczemy jeszcze 5 minut.
Mniaaaaam😍