Złote mleko wywodzi się z kuchni indyjskiej. To aromatyczny napój z kurkumą, cynamonem, imbirem, czarnym pieprzem oraz dodatkiem miodu i ghee, czyli klarowanego masła. Wspaniale rozgrzewa i ma prozdrowotny wpływ dla naszego organizmu. Posiada właściwości przeciwzapalne, wzmacnia odporność i poprawia trawienie. Warto w naturalny sposób zapobiegać infekcjom i wspierać układ odpornościowy, szczególnie w chłodne dni.
Składniki na złote mleko:
- 500 ml mleka krowiego lub roślinnego
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżki miodu
- szczypta czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka ghee lub zwykłego masła
Przygotowanie złotego mleka:
Do rondelka wlać mleko. Dodać kurkumę, cynamon, imbir, pieprz i masło. Podgrzewać na malutkim ogniu często mieszając kilka minut. Na koniec dodać miód i wymieszać.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: