Pesto rosso przepis

Pesto pomidorowe z suszonych pomidorów to moje ulubione!

Jego nazwa oznacza „czerone pesto”, co wynika z koloru składników użytych do przygotowania tego sosu.

Jest niesamowite do makaronu, do przekąsek, jajek na twardo, do sałatek, warzyw gotowanych na parze i tych surowych, do kanapek i burgerów, do mięs i ryb.

Ja uwielbiam go jako dip do surowej marchewki!

 

 

 

PRZEPIS NA PESTO ROSSO

 

Składniki na pesto rosso:

1 słoik pomidorów suszonych w oleju – tutaj przepis

1 ugotowany ziemniak – opcjonalnie, ale nadaje kremowości pesto

2 ząbki czosnku

0,5 szkl oleju z pomidorów suszonych lub oliwy z oliwek

garść listków świeżej bazylii

0,5 szklanki orzeszków piniowych

0,5 szklanki startego parmezanu

sól

pieprz

 

 

Jak zrobić pesto rosso:

Do blendera wrzucamy pokrojone w paski suszone pomidory, ziemniaka, przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dodajemy też orzeszki piniowe wcześniej delikatnie podprażone na suchej patelni, starty parmezan i listki bazylii.

Miksujemy wszystko na gładkie pesto dolewając oleju do uzyskania odpowiedniej gęstości.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pesto przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.

Można też przykryć je warstwą dodatkowego oleju z suszonych pomidorów, aby przedłużyć jego świeżość.

 

 

 

 

 

 

Postaw mi kawę na buycoffee.to