Pesto rosso przepis
Pesto pomidorowe z suszonych pomidorów to moje ulubione!
Jego nazwa oznacza „czerone pesto”, co wynika z koloru składników użytych do przygotowania tego sosu.
Jest niesamowite do makaronu, do przekąsek, jajek na twardo, do sałatek, warzyw gotowanych na parze i tych surowych, do kanapek i burgerów, do mięs i ryb.
Ja uwielbiam go jako dip do surowej marchewki!
PRZEPIS NA PESTO ROSSO
Składniki na pesto rosso:
1 słoik pomidorów suszonych w oleju – tutaj przepis
1 ugotowany ziemniak – opcjonalnie, ale nadaje kremowości pesto
2 ząbki czosnku
0,5 szkl oleju z pomidorów suszonych lub oliwy z oliwek
garść listków świeżej bazylii
0,5 szklanki orzeszków piniowych
0,5 szklanki startego parmezanu
sól
pieprz
Jak zrobić pesto rosso:
Do blendera wrzucamy pokrojone w paski suszone pomidory, ziemniaka, przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodajemy też orzeszki piniowe wcześniej delikatnie podprażone na suchej patelni, starty parmezan i listki bazylii.
Miksujemy wszystko na gładkie pesto dolewając oleju do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pesto przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
Można też przykryć je warstwą dodatkowego oleju z suszonych pomidorów, aby przedłużyć jego świeżość.
Już nie mogę się doczekać aż je zrobię 😍