Zupa pomidorowa z ryżem – jedna z najpopularniejszych polskich zup.

Ulubiona zupa moich dzieci i mojego męża też.

U nas zawsze musi być na stanie.

Jest więc oczywiście, bo ja albo mój mąż gotujemy duży gar a potem wekujemy w słoikach i przechowujemy w lodówce.

Dzisiaj przepis na zupę jaką u nas się gotuje tydzień w tydzień.

Używam do niej pomidorów świeżych lub ze słoika, które wekowałam w sezonie.

Używam do niej też włoszczyzny, którą potem (oprócz selera i pietruszki) razem z pomidorami miksuję.

Bardzo ważnym elementem gotowania zupy jest przecedzenie jej przez sito, tak by była aksamitna i bez niczego pływającego – konieczny warunek by zupę zjadły dzieci 😉

Przepis na 3 litry zupy.

 

 

PRZEPIS ZUPA POMIDOROWA Z RYŻEM

Składniki:

zupa:

3 cebule

100ml oliwy

3 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera korzeniowego lub 2 łodygi naciowego

0,5 papryki

1 litr pomidorów wekowanych

sól

1 łyżeczka curu

0,5 łyżeczki kurkumy

0,5 łyżeczki pieprzu

1-2 łyżki soku z cytryny

1 czubata łyżka gęstej śmietany 18%

2 liście laurowe

10 szt ziela angielskiego

 

ryż – zobacz wpis JAK UGOTOWAĆ RYŻ

 

Jak zrobić zupę pomidorową z ryżem:

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie w garnku aż zacznie się złocić.

Do garnka dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, selera, paprykę oraz przyprawy.

Zalewamy 2,5 litra wody.

Gotujemy 30 min wywar warzywny.

Po tym czasie wyjmujemy z zupy selera, pietruszkę, liście laurowe.

Dodajemy pomidory i gotujemy 5 min.

Dodajemy śmietanę i miksujemy zupę by stała się gładka.

Zupę przecieramy przez sito.

Doprawiamy do smaku solą, cukrem i sokiem cytrynowym.

 

 

 

 

 

Postaw mi kawę na buycoffee.to