Przepis na sernik na zimno z mlekiem w proszku – czyli sernik z Białymi Michałkami. Ciasto jest niezwykle kremowe i dzięki białej czekoladzie oraz orzeszkom ziemnym smakuje jak cukierki Białe Michałki!
Ten sernik sprawdzi się jako ciasto na wiele okazji – możesz przygotować go na Święta, na imprezę, a także do codziennej kawy. Ciasto posmakuje każdemu, kto lubi smak białych Michałków.
Jak zrobić ten sernik z Białymi Michałkami?
Sernik przygotujesz na spodzie z masła orzechowego i zmielonych orzeszków ziemnych. Główna część ciasta to serowy krem, czyli połączenie mleka, białej czekolady, mleka w proszku, sera z wiaderka, cukru pudru i posiekanych orzeszków ziemnych. Dodatkowo do serowej masy dodajemy kilka cukierków Białe Michałki. Wierzch posypujemy pokruszonymi Michałkami. Dokładne wykonanie tego sernika wraz z proporcjami składników znajdziesz poniżej.
Sprawdź również inne ciekawe przepisy na serniki na zimno:
PRZEPIS – SERNIK NA ZIMNO Z MLEKIEM W PROSZKU
składniki
Składniki na orzechowy spód:
- 120 g orzeszków ziemnych
- 30 g masła orzechowego
Składniki na sernik z Białymi Michałkami:
- 800 g sera z wiaderka
- 400 g mleka w proszku
- 200 ml mleka
- 3 białe czekolady (240 g)
- 120 g cukru pudru
- 60 g orzeszków ziemnych
- 6 szt. białych Michałków (cukierków)
Składniki na wierzch sernika:
- 4 szt. białych Michałków (cukierków)
przygotowanie
- Aby przygotować spód ciasta, zmielone orzeszki ziemne wymieszaj z masłem orzechowym. Tak przygotowaną masą wylep spód formy. Proporcje są podane na okrągłą formę o średnicy 24 cm.
- Aby przygotować masę serową, na początek w rondelku umieść mleko i białą czekoladę. Podgrzewaj, mieszając, aż biała czekolada rozpuści się i całość zagotuje się. Powstałą mieszankę odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Do wystudzonego mleka z białą czekoladą dodaj mleko w proszku i całość wymieszaj (mikserem lub robotem). Następnie dodawaj partiami ser z wiaderka (ser powinien być w temperaturze pokojowej). Na koniec dodaj cukier puder, posiekane orzeszki ziemne i pokruszone cukierki Białe Michałki – wymieszaj. Gotową masę przełóż na wcześniej przygotowany spód ciasta. Wyrównaj, a wierzch posyp pokruszonymi Michałkami.
- Ciasto włóż na noc do lodówki, aby stężało.
Zobacz polecane przepisy na inne ciasta z mlekiem w proszku: