poniedziałek, 15 stycznia 2024

Sernik dyniowo-piernikowy

 Jeśli serniki wam "klapią" albo cóś innego, to mówię Wam, róbcie ten! Nie mogę powiedzieć, że do pieczenia mam dwie lewe ręce, ale zwyczajnie nie chce mnie się pie...bawić w skrupulatne odmierzanie składników :P No po prostu cierpliwości nie mam. Ostatnio łapię się za te bardziej skomplikowane, bo muszę coś tam wiedzieć ;) Ale ten sernik jest tak prosty, tak pyszny i tak delikatny, że będziecie go powtarzać i powtarzać, i powtarzać, i....no seryjnie mówię! A! jak nie dostaniecie takiego budyniu, to wsypcie jaki macie pod ręką. Na bank będzie dobry. Bo polecam to ja, Arek Gie

 






Składniki:
 

 

 

 

20 sztuk herbatników (petitki)
1 garść rodzynków
1 kg sera z wiaderka
1 szklanka cukru
1 paczka cukru waniliowego
6 jajek
2 opakowania budyniu dyniowo - piernikowego (bez cukru 40g.)
¾ szklanki oleju
1 szklanka zimnego mleka
1,5 szklanki mleka w proszku
1 szczypta soli

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Blaszkę (20x20) wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy herbatniki, równomiernie wysypujemy rodzynki.
Ser, żółtka, cukier waniliowy i budyń miksujemy na gładką masę. Następnie cienkim strumieniem wlewamy olej (cały czas miksujemy). Kolejno wsypujemy (po łyżce) mleko w proszku, dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Po ubiciu (cały czas miksując) partiami wsypujemy cukier. Ubijamy do momentu kiedy piana będzie sztywna i lśniąca.
Do ubitej piany dodajemy na przemian, masę serową i mleko. Mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.
Masę wylewamy na herbatniki. Pieczemy 55 minut w temperaturze 180°C. Jeśli góra zacznie za bardzo zaczyna się przypiekać, nad blaszkę z ciastem wsuwamy dużą blachę od piekarnika.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, studzimy.



4 komentarze:

  1. Ależ narobiłeś smaka na sernik i taki budyń 😁 pięknie i równo się upiekł. To Die nazywa talent 🙂

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie spotkałam się z tym budyniem. Ale widać efekt i kolor jest super.

    OdpowiedzUsuń