Delikatne ciasto wypełnione kremowym twarożkiem i słodkim mango tworzą naprawdę pyszną kombinację smakową. Brioszki z twarożkiem i mango to idealny wypiek na niedzielę. Pamiętajcie jedynie, by przygotowania ciasta rozpocząć dzień wcześniej.
ciasto:
- 80 g masła
- 50 ml mleka
- 5 g suchych drożdży
- 250 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- roztrzepane jajko
- skórka starta z pomarańczy
nadzienie:
- 60 g twarogu półtłustego
- 60 g pulpy z mango
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 żółtko
dodatkowo:
- 1 białko do posmarowania ciasta
- 2 łyżki płatków migdałów
- opcjonalnie cukier puder i pulpa mango do posypania i udekorowania po upieczeniu
Ciasto przygotowujemy dzień przed pieczeniem.
Masło z mlekiem rozpuszczamy w rondelku.
Dodajemy drożdże i mieszamy, aż się rozpuszczą ( mleko nie może być gorące!).
Mąkę mieszamy z cukrem i solą.
W środku tworzymy dołek i dodajemy mieszankę z mlekiem, a także resztę składników na ciasto.
Wyrabiamy na gładkie ciasto.
Miskę owijamy folią i wstawiamy na noc do lodówki.
Na następny dzień ciasto wyjmujemy na około godzinę, by lekko się ogrzało.
W tym czasie twarożek miksujemy z pulpą mango, cukrem i żółtkiem.
Ciasto dzielimy na 6 równych części.
Formujemy kulki, a środek każdej z nich ugniatamy (np. pałką do ucierania ciasta lub spodem niewielkiej szklanki).
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy, aż podwoją objętość (1-2 godziny).
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Środek każdej wypełniamy łyżką nadzienia, brzegi smarujemy białkiem, a wierzch posypujemy płatkami migdałów.
Brioszki pieczemy 25-30 minut w 160 stopniach.
Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem lub polać je pulpą z mango.
Smacznego :)
Brak komentarzy