Brioszki z twarożkiem i mango | Mienta blog
Drożdżówki

Brioszki z twarożkiem i mango

Delikatne ciasto wypełnione kremowym twarożkiem i słodkim mango tworzą naprawdę pyszną kombinację smakową. Brioszki z twarożkiem i mango to idealny wypiek na niedzielę. Pamiętajcie jedynie, by przygotowania ciasta rozpocząć dzień wcześniej.

brioszki z twarozkiem i mango 1 - Brioszki z twarożkiem i mango

ciasto:

  • 80 g masła
  • 50 ml mleka
  • 5 g suchych drożdży
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • roztrzepane jajko
  • skórka starta z pomarańczy

nadzienie:

  • 60 g twarogu półtłustego
  • 60 g pulpy z mango
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 żółtko

dodatkowo:

  • 1 białko do posmarowania ciasta
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • opcjonalnie cukier puder i pulpa mango do posypania i udekorowania po upieczeniu

brioszki z twarozkiem i mango 3 - Brioszki z twarożkiem i mango

Ciasto przygotowujemy dzień przed pieczeniem.

Masło z mlekiem rozpuszczamy w rondelku.

Dodajemy drożdże i mieszamy, aż się rozpuszczą ( mleko nie może być gorące!).

Mąkę mieszamy z cukrem i solą.

W środku tworzymy dołek i dodajemy mieszankę z mlekiem, a także resztę składników na ciasto.

Wyrabiamy na gładkie ciasto.

Miskę owijamy folią i wstawiamy na noc do lodówki.

Na następny dzień ciasto wyjmujemy na około godzinę, by lekko się ogrzało.

W tym czasie twarożek miksujemy z pulpą mango, cukrem i żółtkiem.

Ciasto dzielimy na 6 równych części.

Formujemy kulki, a środek każdej z nich ugniatamy (np. pałką do ucierania ciasta lub spodem niewielkiej szklanki).

Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy, aż podwoją objętość (1-2 godziny).

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.

Środek każdej wypełniamy łyżką nadzienia,  brzegi smarujemy białkiem, a wierzch posypujemy płatkami migdałów.

Brioszki pieczemy 25-30 minut w 160 stopniach.

Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem lub polać je pulpą z mango.

Smacznego :)

brioszki z twarozkiem i mango 2 - Brioszki z twarożkiem i mango

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj