Translate

niedziela, 16 lutego 2014

Babeczki red velvet / Red velvet cupcakes

W ostatnim czasie na blogu troszkę ucichło, co nie oznacz, że w kuchni nic się nie działo:) Cupcakes to miniaturki dużych ciast - takie na raz. Jednym z moich ulubionych tortów jest red velvet z kremem serowym. Tym razem z okazji walentynek pojawił się w wersji beczkowej:)



SKŁADNIKI (na 12 sztuk)
100 gram miękkiego masła
1/2 szk. cukru
1 i 1/2 szk. mąki
1/2 szk. maślanki
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 sody oczyszczonej
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka czerwonego barwnika
Szczypta soli

Krem
100 gram masła
300 gram kremowego serka
1/2 szk. cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

PRZYGOTOWANIE
Mieszam czerwony barwnik z maślanką, w misce łączę mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Masło z cukrem ucieram mikserem na puszystą masę. Kiedy masa stanie się lekka i biała dodaję na zmianę suche składniki i maślankę ciągle miksując. Dodawanie składników kończę zawsze dodaniem mąki. Gotowe ciasto przekładam do przygotowanych papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Piekę babeczki 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Krem.
Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodaję serek i ekstrakt z wanilii. Miksuję aż składniki połączą się i masa będzie gładka.
Gotowe babeczki ozdabiam kremem i posypuję okruszkami ciasta.


Walentynki - czym TO się je?

4 komentarze:

  1. Wyglądają obłędnie, zjadłabym.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Bo co bardziej nadaje sie na Walentynki, niz ciasto Red Velvet w kazdym wydaniu! Naprawde sliczne! Narobilas mi ochoty i chyba wreszcie sie za nie zabiore!
    :)

    Jest mi niesamowicie milo, ze znalazlas czas na udzial w akcji!
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi miło jeśli zotawisz tu swój ślad, abym mogła się zrewanżować tym samym!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...