Zupa szczypiorkowa

Zupy uwielbiam! Jemy je codziennie po południu na lunch, zwykle między 14 a 15 po skończonych lekcjach edukacji domowej – akurat mamy ciepły, lekki posiłek. Wieczorem natomiast drugie danie na obiadokolację na ciepło.

Zupy to dla mnie comfort food, szczególnie te warzywne.
Robię je z tego co mam na stanie lodówki i szafek.
Często wychodzą w stylu zero waste bo warzywa lekko już zwiędłe wołają mnie, że teraz ich kolej.

Lubicie zupy? Gotujecie takie jarzynowe miksy?

Dzisiaj zapraszam was na pyszną zupę szczypiorkową na bazie zupy ziemniaczanej ze śmietanką.

 

 

PRZEPIS ZUPA SZCZYPIORKOWA

Składniki:

  • 2 cebule
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 liście laurowe
  • 10 szt ziela angielskiego
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 korzeń pietruszki
  • 4 marchewki
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 100ml śmietany ulubionej – ja dziś miałam kremówkę
  • sól
  • pieprz
  • szczypta kurkumy – działa przeciwzapalnie i staram się dodawać ją do czego mogę

 

 

Jak zrobić zupę szczypiorkową
  1. Najpierw w garnku rozgrzewamy oliwę.
  2. Następnie cebule obieramy, kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do garnka. Podsmażamy aż cebula stanie się szklista.
  3. Potem do garnka wlewamy ok 2 litry wody, dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe.
  4. Zaraz potem obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy.
  5. Dodajemy też obrane i rozdrobnione marchewki, pietruszkę.
  6. Gotujemy wszystko 25 minut.
  7. Śmietanę dodajemy do zupy. Gotujemy minutę.
  8. Dodajemy posiekany szczypiorek, mieszamy.
  9. Finalnie zupę doprawiamy do smaku.

 

 

 

 

 

Postaw mi kawę na buycoffee.to