Polędwiczki w sosie koperkowym

Polędwiczki w sosie koperkowym

Polędwiczki w sosie koperkowym to niezwykle delikatne i kremowe danie. To idealny obiad dla całej rodziny, na co dzień, jak i w święta. Rewelacyjne w smaku, łatwe w przygotowaniu, jak i do odgrzania. To danie wypełnione jest smakiem po brzegi, idealnie skomponowanie i doprawione.



Polędwiczki z kurczaka wychodzą niesamowicie delikatne i kruche a sos aromatyczny i kremowy. Takie polędwiczki w sosie koperkowym możemy podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą, kluskami śląskimi czy kopytkami. W każdym wydaniu będą smakować świetnie. Do tego oczywiście surówka, idealnie do tego dania pasuje surówka z pora.

POLĘDWICZKI W SOSIE KOPERKOWYM – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g polędwiczek z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml bulionu
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • kilka gałązek koperku
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Polędwiczki z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
  • Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i podsmażamy mięso z obu stron przez około 3 minuty. Zalewamy bulionem, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, startą na tarce marchewkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 30 minut.
  • Do śmietanki dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i wlewamy na patelnię. Całość gotujemy 2-3 minuty, mieszając. Pod koniec dodajemy posiekany koperek. 


Polędwiczki z kurczaka w sosie koperkowym
Polędwiczki w sosie koperkowym przepis
Kurczak w sosie koperkowym
Przepis na polędwiczki w sosie koperkowym


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

jeden × cztery =