Ziemniaki pieczone w panko | Mienta blog
Warzywa

Ziemniaki pieczone w panko

Pieczone ziemniaki, które mają mięciutkie i rozpływające się w ustach wnętrze, a pokryte są chrupiącą panierką panko, która dodaje im wyjątkowej tekstury. Idealnie sprawdzą się, jako dodatek do obiadu lub jako samodzielna przekąska.

ziemniaki pieczone w panko 2 - Ziemniaki pieczone w panko

  • 9 średnich ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • spora szczypta soli
  • spora szczypta pieprzu
  • 1 łyżka panierki panko

dodatkowo:

  • skórka starta z cytryny
  • świeża natka pietruszki

ziemniaki pieczone w panko 3 - Ziemniaki pieczone w panko

Ziemniaki obieramy, przekrajamy na pół i gotujemy przez 15 minut w osolonej wodzie.

Odcedzamy je i lekko studzimy.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, przyprawami i ziołami.

Mieszankę wlewamy do garnka z ziemniakami, przykrywamy i delikatnie potrząsamy, by były całe obtoczone dodatkami.

Dodajemy panko i powtarzamy czynność.

Ziemniaki wykładamy na blaszkę i pieczemy 30 minut.

Po tym czasie przewracamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne 10-15 minut, aż będą rumiane.

Przed podaniem posypujemy startą skórką cytryny i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego :)

ziemniaki pieczone w panko 4 - Ziemniaki pieczone w panko

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj