Pieczone ziemniaki, które mają mięciutkie i rozpływające się w ustach wnętrze, a pokryte są chrupiącą panierką panko, która dodaje im wyjątkowej tekstury. Idealnie sprawdzą się, jako dodatek do obiadu lub jako samodzielna przekąska.
- 9 średnich ziemniaków
- 2 łyżki oliwy
- łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- spora szczypta soli
- spora szczypta pieprzu
- 1 łyżka panierki panko
dodatkowo:
- skórka starta z cytryny
- świeża natka pietruszki
Ziemniaki obieramy, przekrajamy na pół i gotujemy przez 15 minut w osolonej wodzie.
Odcedzamy je i lekko studzimy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, przyprawami i ziołami.
Mieszankę wlewamy do garnka z ziemniakami, przykrywamy i delikatnie potrząsamy, by były całe obtoczone dodatkami.
Dodajemy panko i powtarzamy czynność.
Ziemniaki wykładamy na blaszkę i pieczemy 30 minut.
Po tym czasie przewracamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne 10-15 minut, aż będą rumiane.
Przed podaniem posypujemy startą skórką cytryny i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego :)
Brak komentarzy