stycznia 03, 2024

Gołąbki z kaszą i ziemniakami

Gołąbki to potrawa popularna nie tylko w polskiej kuchni - znajdziemy je w wielu krajach Europy (m.in. Czechy, Ukraina, Niemcy czy Skandynawia), a także w Stanach Zjednoczonych czy Azji Środkowej.

Jak to zwykle bywa co kraj to przepis, w każdej kuchni sposób przygotowywania gołąbków nieco się różni. Ale różnic nie musimy wcale szukać tak daleko - kilka sposobów przygotowania gołąbków możemy znaleźć także w naszym kraju w zależności od regionu.

Choć najpopularniejsze gołąbki przygotowywane są z białej kapusty i nadzienia z ryżu i mielonej wieprzowiny, wariacji na ich temat jest całkiem sporo (tutaj znajdziecie kilka inspiracji). W kuchni podkarpackiej tradycyjne gołąbki przygotowuje się jednak nie z ryżu i mięsa, a z kaszy gryczanej i ziemniaków.

Zainspirowana tradycyjną potrawą podkarpacką postanowiłam przygotować ją w domu, kaszę gryczaną zastąpiłam jednak pęczakiem.


Gołąbki z kaszą i ziemniakami - przepis

Do przygotowania gołąbków będą Ci potrzebne:

  • główka białej kapusty (możesz ją zastąpić włoską kapustą),
  • ok. 1,5kg ziemniaków,
  • 200g kaszy pęczak,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • 2-3 szklanki domowego bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • 30g wędzonego boczku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka octu winnego lub jabłkowego,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Z kapusty usuń głąb.
2. Do głębokiego garnka nalej wodę, zagotuj ją, dodaj łyżkę octu (ponoć dzięki temu liście są bardziej elastyczne i nie pękają) i włóż kapustę - obgotuj ją i rozdziel na pojedyncze liście.
3. Z każdego liścia odetnij gruby nerw, aby łatwiej było je zawijać.
4. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie.
5. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odciśnij nad miską na sitku. Na dnie miski osadzi się skrobia - odlej wodę i dodaj skrobię do ziemniaków.
6. Cebulę i czosnek posiekaj i przesmaż z pokrojonym boczkiem.
Warzywa warto posiekać chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
7. Kaszę, ziemniaki, jajka i cebulę z czosnkiem i boczkiem dopraw solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
8. Do masy dodaj kaszę mannę, aby stała się ona bardziej zwarta i wymieszaj.
9. Farsz nałóż do liści kapusty, zwiń i gotowe gołąbki ułóż w garnku wyłożonym mniejszymi liśćmi kapusty.
10. Na wierzchu ułóż pojedyncze liście.
11. Do garnka wlej domowy bulion warzywny, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu lub piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez godzinę.

Gotowe gołąbki podawaj z sosem - osobiście polecam do nich sos grzybowy lub klasycznie pomidorowy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger