Rolada kawowo-pistacjowa | Mienta blog
Ciasta i torty, Desery

Rolada kawowo-pistacjowa

Rolada kawowo-pistacjowa to wyjątkowe połączenie delikatnego biszkoptu z rozpływającym się w ustach kremem. Przygotowanie tego ciasta jest wbrew pozorom bardzo szybkie i proste. To moja propozycja na sylwestrowy deser :)

rolada kawowo pistacjowa 2 - Rolada kawowo-pistacjowa

ciasto:

  • 4 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 0/5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 50 g masła
  • 1/4 łyżeczki sody

masa:

  • 250 g mascarpone
  • 100 g kremowego masła pistacjowego (100% pistacji, nie słodzony krem o smaku pistacji)
  • łyżka cukru trzcinowego

dodatkowo:

  • kakao do posypania

rolada kawowo pistacjowa 3 - Rolada kawowo-pistacjowa

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Masło roztapiamy i mieszamy z kawą rozpuszczalną.

Jajka rozdzielamy.

Białka ubijamy na sztywno z sodą.

Gdy będą sztywnieć, stopniowo dosypujemy cukier i miksujemy, aż masa będzie gładka i błyszcząca.

Dodajemy lekko roztrzepane żółtka i delikatnie mieszamy szpatułką.

Następnie dodajemy połowę roztopionego masła i połowę mąki wymieszanej z kakao (przesiane!).

Delikatnie mieszamy i powtarzamy tą czynność.

Papier do pieczenia układamy na blaszce i wykładamy na niego masę. Wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Pieczemy 12 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i od razu przewracamy na drugą stronę ( najlepiej przewrócić je na kolejny arkusz papieru do pieczenia).

Mascarpone miksujemy z masłem pistacjowym i cukrem.

Rozsmarowujemy na biszkopcie.

Zwijamy na roladę i przekładamy do lodówki co najmniej na godzinę.

Przed podaniem posypujemy kakao i opcjonalnie cukrem pudrem.

Smacznego :)

rolada kawowo pistacjowa 4 - Rolada kawowo-pistacjowa

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj