Rolada kawowo-pistacjowa to wyjątkowe połączenie delikatnego biszkoptu z rozpływającym się w ustach kremem. Przygotowanie tego ciasta jest wbrew pozorom bardzo szybkie i proste. To moja propozycja na sylwestrowy deser :)
ciasto:
- 4 jajka
- 1/4 szklanki cukru
- 0/5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 50 g masła
- 1/4 łyżeczki sody
masa:
- 250 g mascarpone
- 100 g kremowego masła pistacjowego (100% pistacji, nie słodzony krem o smaku pistacji)
- łyżka cukru trzcinowego
dodatkowo:
- kakao do posypania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Masło roztapiamy i mieszamy z kawą rozpuszczalną.
Jajka rozdzielamy.
Białka ubijamy na sztywno z sodą.
Gdy będą sztywnieć, stopniowo dosypujemy cukier i miksujemy, aż masa będzie gładka i błyszcząca.
Dodajemy lekko roztrzepane żółtka i delikatnie mieszamy szpatułką.
Następnie dodajemy połowę roztopionego masła i połowę mąki wymieszanej z kakao (przesiane!).
Delikatnie mieszamy i powtarzamy tą czynność.
Papier do pieczenia układamy na blaszce i wykładamy na niego masę. Wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Pieczemy 12 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i od razu przewracamy na drugą stronę ( najlepiej przewrócić je na kolejny arkusz papieru do pieczenia).
Mascarpone miksujemy z masłem pistacjowym i cukrem.
Rozsmarowujemy na biszkopcie.
Zwijamy na roladę i przekładamy do lodówki co najmniej na godzinę.
Przed podaniem posypujemy kakao i opcjonalnie cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy