Nie wiem jak Wy, ale ja i moja rodzina mamy dość świątecznego jedzenia. Dlatego dzisiaj postanowiłam przygotować obiad co prawda ze świątecznych resztek, ale jakże odmienny od świątecznych specjałów. Mowa o zapiekance, danie, które pozwoliło mi wykorzystać resztki pieczonego indyka.
Wczoraj byliśmy u znajomych i prawie modliliśmy się, aby zjeść coś innego niż świąteczne potrawy. I jakże byliśmy zadowoleni, kiedy gospodarze domu postawili na stole delikatne lasagne z kurczaka. To samo zadowolenie ujrzałam w oczach moich domowników, kiedy na naszym stole pojawiła się kremowa zapiekanka z resztek świątecznego indyka.
Jak wykorzystać świąteczne resztki?
Do przygotowania tej zapiekanki wykorzystałam resztki pieczonego indyka gotowanej brukselki. Dodając do nich brokuły i zrumienionego pora, stworzyłam smakowitą kompozycję. Kocham por w tej postaci – grube krążki zrumienione i lekko zeszklone na maśle. Jest to świetny dodatek do zapiekanek, który często stosuję zamiennie z cebulą.
W tej kremowej zapiekance znajdziecie soczyste kawałki indyka, które nadają jej wyjątkowego smaku. Dodatkowo, brokuły i brukselka wzbogacają danie o świeżość i delikatność. Szafranowy ryż na sypko, który podałam jako dodatek, nadaje daniu lekkości i idealnie komponuje się z zapiekanką.
Nie ma nic lepszego niż zaspokoić swoje kulinarne pragnienia czymś zupełnie nowym i innym, a przy tym przetworzyć świąteczne resztki. Ta zapiekanka jest świetnym sposobem na wykorzystanie resztek indyka i jednocześnie stworzenie czegoś wyjątkowego i smacznego. Jej kremowa konsystencja i intensywny smak z pewnością przypadną do gustu każdemu.
Tak więc, jeśli macie dość świątecznego jedzenia i szukacie czegoś nowego i pysznego, polecam Wam tę kremową zapiekankę z resztek indyka. Jej wyjątkowy smak i aromat na pewno Was zaskoczą i oczarują. Poza tym wykorzystacie świąteczne resztki, więc nic się nie zmarnuje. Zamiast zapiekanki, możecie upiec wytrawną tartę lub przyrządzić krokiety.
Resztki pieczonego indyka w zapiekance
6 – 8 porcji
Składniki:
600 g pieczonego indyka
250 g brokułu
150 g brukselki
1 mały por, 20 cm
250 g kremowego serka, min. 20% tł.
400 ml śmietanki
2 łyżki masła
1½ łyżeczki suszonego estragonu
2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
2 – 3 łyżki sosu sriracha
1 łyżka francuskiej musztardy, niesłodzonej
100 g żółtego sera
Mięso indyka pokroić w kostkę. Brukselki, jeśli duże przekroić na pół. Brokuły (mogą być mrożone) podzielić na różyczki i blanszować przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i opłukać zimną wodą. Pokroić por na krążki o grubości 0,5 cm i zrumienić na łyżce masła. W środku por powinien być lekko zeszklony.
W misce wymieszać serek z musztardą, sosem chili, ziołami, solą i śmietanką. Naczynie żaroodporne o rozmiarach 18 cm x 30 cm wysmarować masłem, boki i dno. Układać na przemian kawałki indyka, brukselkę, brokuły i por. Posypać startym serem.
Na koniec polać równomiernie sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200ºC. Zapiekać przez 20 minut, tak aby zapiekanka była gorąca i leciutko zrumieniona. W międzyczasie ugotować ryż na sypko z dodatkiem szafranu, opcjonalnie. Podać zapiekankę z ryżem. Smacznego!