Szynka pieczona w piekarniku to moja propozycja na łatwe, świąteczne mięso ale oczywiście również po prostu, na wędlinę do kanapek.

Wychodzi pyszna, aromatyczna i soczysta.

A wy jakie wędliny w tym roku szykowaliście na świąteczny stół?

Pokusiliście się na samodzielne przygotowanie jakiejś pieczeni?

Zajrzyjcie tez do mojego działu Mięso na święta – przepisy.

 

 

 

PRZEPIS SZYNKA PIECZONA W PIEKARNIKU

Składniki:

ok 1 – 1,5 kg szynka wieprzowa surowa

5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę

2 łyżki majeranku

1 łyżeczka płatków chili

2 łyżeczki soli

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżka miodu

3 łyżki oleju

 

Jak zrobić szynkę pieczoną w piekarniku:

Mięso myjemy i osuszamy.

Wszystkie przyprawy mieszamy z miodem i olejem na pastę a potem nacieramy dobrze mięso.

Mięso zostawiamy do zamarynowania na 1-2 doby w lodówce w zamkniętym pojemniku.

Pół godziny przed pieczeniem wyjmujemy mięso z lodówki i wkładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką.

Mięso pieczemy 1-1,5h w zależności od wielkości mięsa w 180st grzanie góra dół.

Po upieczeniu mięso zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

 

 

 

 

 

 

 

Postaw mi kawę na buycoffee.to