Pieczone pierogi półkruche z kapustą i grzybami |
Kochamy pierogi w każdej postaci. Na naszych stołach królują pierogi gotowane z cienkiego ciasta z maki i wody, ale pierogi niejedno mają imię. Te pyszności możemy przygotować także z ciasta półkruchego i upiec je w piekarniku. Polecam przepis na przepyszne pieczone pierogi półkruche z nadzieniem z kapusty i grzybów. Będą idealne na wigilijną wieczerzę, ale może schrupać je także na co dzień.
Ciasto półkruche na pieczone pierogi
- 2 jajka
- 120 g masła
- 350 g mąki pszennej
- 100 ml kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
- 1 jajko i mleko do posmarowania pierogów
Farsz z kapusty z grzybami
- 200 g kiszonej kapusty
- 100 g suszonych grzybów
- 1 mała cebula lub pół dużej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka miodu
- sól i czarny pieprz do smaku
Jak zrobić pieczone pierogi z kapustą i grzybami z ciasta półkruchego
- Przygotowanie zaczynamy od zrobienia farszu z kapusty i grzybów. Suszone grzyby namaczamy 15 minut w zimnej wodzie, a następnie w tej samej wodzie gotujemy ok. 30 minut. Zostawiamy do wystygnięcia i odcedzamy grzyby na sitku. Następnie siekamy. Wodę z gotowania grzybów zostawiamy!
- Kapustę wrzucamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i dobrze odciskamy. Następnie siekamy.
- Na patelni lub rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek, a kiedy się zeszklą, dodajemy posiekane grzyby. Chwilę smażymy. Teraz dodajemy poszatkowaną kapustę. Wszystko chwilę dusimy, podlewając wywarem z gotowania grzybów.
- Doprawiamy miodem, solą i świeżo mielonym pierzem. Na koniec dodajemy zimne masło i wszystko mieszamy. Farsz zostawiamy do ostygnięcia.
- Przygotowujemy ciasto półkruche na pierogi. Zimne masło siekamy z mąką i szczyptą soli, dodajemy jajka i śmietanę i wszystko szybko wyrabiamy. Gotowe ciasto chłodzimy przez min. 30 minut.
- Zimne ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość ok. 5 mm. Wycinamy koła o średnicy ok. 8-10 cm - używam szklanki do whisky. Po upieczeniu pierogi będą mniejsze. Nakładamy farsz z kapusty i grzybów. Brzegi pierogów smarujemy roztrzepanym jajem z mlekiem i dokładnie zlepiamy. Następnie smarujemy je nim z wierzchu.
- Pierogi pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C z termoobiegiem przez 30-35 minut.
Podajemy na zimno lub na ciepło. Idealnie smakują z sosami jogurtowymi!
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię