Menu Zamknij

Roladki drobiowe z farszem porowym

Roladki drobiowe można nadziewać wieloma składnikami i podawać z różnymi składnikami. Ja dzisiaj przygotowałam roladki drobiowe z farszem porowym. Dla urozmaicenia smaku do farszu dodałam też pieczarki i starty, żółty ser, który sprawia, że farsz jest bardziej zwarty. Roladki drobiowe z farszem porowym to pomysł na smaczny, niedzielny obiad. Świetnie będą smakowały z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami oraz surówką. Mogą być też dobrym pomysłem jako ciepła przekąska na przyjęciach rodzinnych. Przepis na roladki drobiowe z farszem porowym jest prosty, a efekt końcowy może zachwycić swoim smakiem.

Roladki drobiowe z farszem porowym

Składniki na Roladki drobiowe z farszem porowym:

  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierowania mięsa
  • 1 cebula
  • około 300 g pora (biała i jasnozielona część)
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 100 g żółtego sera
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
Roladki drobiowe z farszem porowym

Przygotowanie Roladek drobiowych z farszem porowym:

  1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Por umyć, pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać cebulę i podsmażyć do zeszklenia. Następnie dodać pokrojony por, wymieszać i chwilę podsmażyć. Dodać pokrojone pieczarki i całość smażyć do momentu odparowania nadmiaru płynów. Doprawić solą, pieprzem, dodać 2 łyżki śmietany, wymieszać i dodać starty, żółty ser. Doprawić solą, pieprzem, wymieszać i podsmażyć, aż ser się roztopi. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia.
  2. Mięso umyć, osuszyć, usunąć zbędne błonki. Każdy filet rozkroić na pół, aby powstało 6 kotletów. Każdy kotlet rozbić tłuczkiem przez folię (dość cienko), doprawić solą i pieprzem. Na brzeg każdego kotleta wyłożyć część farszu porowego i zawinąć w rulon (brzegi kotleta lekko zawinąć do środka i zwinąć roladkę).
  3. Na talerz wbić jajka, roztrzepać widelcem lub rózgą i roladki obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć opanierowane roladki drobiowe z farszem porowym z każdej strony na złoty kolor (układać na rozgrzanym tłuszczu miejscem łączenia do spodu, zapobiegnie to rozwinięciu się roladek podczas smażenia). Następnie zmniejszyć ogień i patelnię przykryć i smażyć jeszcze około 5 minut, aby mięso nie było w środku surowe.
  5. Polecam wypróbować przepis na roladki wieprzowe.
Roladki drobiowe z farszem porowym
Opublikowany wNa imprezę, Obiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *