Uszka z kapustą i grzybami


Uszka z kapustą i grzybami

Znany i bardzo lubiany dodatek do wigilijnej zupki. Chyba mało kto wyobraża sobie święta bez uszek, a już takie własnoręcznie robione, z cieniutkiego elastycznego ciasta i wypełnione pysznym i mega aromatycznym farszem, to prawdziwa bajka!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

100 ml wody

1 łyżka masła

1 szklanka mąki

1 jajko

sól i pieprz

  • Farsz:

Kapusta z grzybami z tego przepisu (klik)

  • Dodatkowo:

olej i sól do gotowania uszek

 

 

*** Przygotowujemy farsz według podanego przepisu ***

*** Przygotowujemy ciasto: do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy aż tłuszcz się stopi ***

*** Na stolnicy wysypujemy mąkę, posypujemy ją łyżeczką soli oraz szczyptą pieprzu ***

*** Dodajemy wodę ze stopionym masłem (na ciepło) oraz jajko i zagniatamy ***

*** Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać troszkę więcej mąki ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem uszek ***

*** Ciasto dzielimy na dwie części i kolejno rozwałkowujemy na cienki placek, podsypując mąką. Resztę ciasta przechowujemy pod przykryciem ( przykrywamy ściereczką lub folią) aby nie wyschło ***

*** Ciasto dzielimy na kwadraty ok 3-4 centymetrowe ***

*** Na każdym kwadracie układamy porcję farszu ***

*** Składamy po przekątnej i dobrze zlepiamy brzegi ***

*** Zlepiamy dwa boczne rogi i gotowe uszka układamy na blacie podsypanym mąką ***

*** W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem łyżeczki soli i łyżki oleju. Na wrzątek wrzucamy partiami uszka i gotujemy do momentu wypłynięcia ***

*** Odsączamy na sitku ***

*** Układamy na paterze i jeszcze ciepłe smarujemy delikatnie masłem lub olejem, żeby się nie pozlepiały. Po wystudzeniu uszka możemy także zamrozić na później. W tym celu wkładamy je na tacce do zamrażarki, a gdy się podmrożą, przekładamy do woreczka (wówczas nie posklejają nam się w trakcie mrożenia) ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

KOMENTARZE