Pieczone pierożki z soczewicą i suszonymi pomidorami są doskonałe jako dodatek do świątecznego barszczu, lub jako samodzielna przystawka. Bardzo polecam :)
Około 30 sztuk
Ciasto:
- 350g mąki pszennej
- 120 ml ciepłej wody
- 3 łyżki miękkiego masła
- ¼ łyżeczki soli
Farsz
- 150 g zielonej soczewicy (suchej)
- 3-4 łyżki posiekanych suszonych pomidorów z oleju
- mała cebula
- 2 łyżki oleju (użyłam tego ze słoiczka z suszonymi pomidorami)
- łyżka sosu sojowego
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 0/5 łyżeczki suszonego majeranku
- 0/5 łyżeczki lubczyku
- 0/5 łyżeczki wędzonej mielonej papryki
- łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
- spora szczypta grubomielonego pieprzu
- sól
Dodatkowo:
- jajko
- 2-3 łyżki startego sera (użyłam cheddar pomieszany z parmezanem)
- 1 łyżka maku lub sezamu zamiast sera
Soczewicę gotujemy do miękkości, w podwójnej ilości wody (około 40 minut).
Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażamy na oleju wraz z zielem angielskim i liściem laurowym.
Gdy się zeszkli wyrzucamy przyprawy i miksujemy ją na gładką masę wraz z soczewicą, pokrojonymi suszonymi pomidorami, sosem sojowym i resztą przypraw.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowujemy ciasto.
Mąkę z solą siekamy z masłem, dodajemy wodę i zagniatamy na gładkie ciasto.
Rozwałkowujemy je i wycinamy krążki o średnicy około 5 cm.
Na każdy nakładamy kopiastą łyżeczkę farszu i zlepiamy.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdego pierożka smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy serem lub makiem/sezamem.
Pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)
Brak komentarzy