Ciasto kajmakowe z bezą

Ciasto kajmakowe z bezą

Ciasto kajmakowe z bezą to pyszne i proste ciasto, które musicie wypróbować. Przepis na ciasto to moja inwencja twórcza, wyszło samo z siebie, z produktów, które akurat miałam w kuchni.



Ciasto składa się delikatnego biszkopta, przesmarowanego masą kajmakową z orzechami, co nadaje ciasto chrupkości. Do tego delikatna masa na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone i słodka beza. Ze względu na to, że beza i masa kajmakowa jest dosyć słodka, polecam nie dodawać zbyt dużo cukru do kremu, by nie przesłodzić ciasta.

Przepis na ciasto kajmakowe z bezą jest pyszne i bardzo łatwe do zrobienia. U nas zagościło na rodzinnej imprezie, ale śmiało można je przygotować na święta, czy inne okazje w ciągu roku. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CIASTO Z BEZĄ I MASĄ KAJMAKOWĄ

Składniki

BISZKOPT

  • 3 jajka rozmiar L
  • 70 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

KREM

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g mascarpone (u mnie z białą czekoladą)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan fix

BEZA

  • 180 g cukru (drobnego)
  • 4 białka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • 2 garści orzeszków ziemnych


Przygotowanie

BISZKOPT

  • Białka jajek ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier, miksować do uzyskania puszystej, białej masy. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, miksować do połączenia składników. Pod koniec miksowania dodać łyżkę oleju. 
  • Do masy jajecznej wsypać mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę jajeczną przełożyć do blaszki 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach przez 20 minut. 

BEZA

  • Białka jajek ubić ze szczyptą soli na puszystą masę, podczas ubijania stopniowo dodawać cukier. Całość miksować na wysokich obrotach do uzyskania puszystej, białej masy.  
  • Kiedy masa będzie już odpowiednio ubita, dodać mąkę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. 
  • Na blachę wyłożyć papier do pieczenia, odrysować blaszkę, u mnie kwadrat 24×24 i w jego obrębie rozprowadzić bezę. 
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 130 stopni, piec 30 minut, kolejno zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec kolejne 30 minut. Bezę pozostawić w zamkniętym piekarniku do całkowitego przestygnięcia. 

KREM

  • Schłodzoną śmietankę kremówkę przelać do misy miksera, dodać mascarpone i cukier puder wymieszany z śmietan-fixem. Całość ubić na puszysty krem. 

Ciasto kajmakowe z bezą WYKONANIE

  • Masę kajmakową delikatnie podgrzać, dodać do niej drobno posiekane orzeszki ziemne. Całość rozprowadzić na przestygniętym biszkopcie. 
  • Krem wyłożyć na masę kajmakową z orzechami. 
  • Na wierzch położyć przygotowaną bezę. 
  • Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. 


Ciasto kajmakowe z bezą
Ciasto kajmakowe z bezą przepis
Ciasto z kajmakiem i bezą


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

dwadzieścia − dziesięć =