Pasztet z ciecierzycy z żurawiną to moja propozycja nie tylko na świąteczny stół, ale również na ciekawy dodatek do pieczywa na co dzień.

Lubię pasztety warzywne i piekę je od czasu do czasu. Na kromce ulubionego chleba z plastrem pomidora albo ogórka tworzą naprawdę smaczne kanapki, a zawsze to jakieś urozmaicenie na śniadanie albo do lunchboxa.

Takie pasztety sprawdzają się nawet na obiad – pokrojone w grube plastry, podsmażone na patelni na oliwie stanowią pyszne kotlety.

No i na świątecznym czy imprezowym stole będą ciekawą przystawką.

 

 

PRZEPIS PASZTET Z CIECIERZYCY Z ŻURAWINĄ

Składniki:

300g ugotowanej ciecierzycy

2  ugotowane marchewki

2 duże cebule

100ml oliwy

3 ząbki czosnku

2 jajka

5 łyżek kaszy manny

0,5 szklanki suszonej żurawiny

sól

0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku

0,5 łyżeczki kurkumy

0,5 łyżeczki curry

 

 

Jak zrobić pasztet z ciecierzycy z żurawiną:

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie.

Do miski wrzucamy odsączoną ciecierzycę, zeszkloną cebulkę razem z oliwą, ugotowane marchewki, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy.

Blendujemy wszystko na masę, nie musi być bardzo gładka.

Żurawinę siekamy nożem i dodajemy do masy.

Mieszamy i sprawdzamy smak. Musi być wyrazisty i mocny, jeśli trzeba przyprawiamy mocniej.

Teraz dodajemy jajka i kasze manną. Mieszamy.

Masę wykładamy do formy keksówki wyłożone papierem do pieczenia (ja wyłożyłam do dwóch keksówek, by tym razem chciałam dwa niższe pasztety.

Pieczemy przez godzinę w 180st grzanie góra dół.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postaw mi kawę na buycoffee.to