Panna Cotta z pistacjami

Panna Cotta to klasyczne włoskie danie, które idealnie sprawdzi się jako lekki i elegancki deser na świątecznym stole. Jej gładka i kremowa tekstura z pewnością zachwyci wszystkich gości. Dziś proponuję przygotować Panna Cottę z pysznymi pistacjami, które dodadzą nie tylko wyjątkowego smaku, ale także pięknej zielonej barwy.

Składniki:

  • 90 g niesolonych pistacji
  • 8 g żelatyny
  • 30 ml mleka
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 80 g cukru

Dekoracja

  • posiekane pistacje
  • tabliczka deserowej czekolady( kuleczki, łezki czekoladowe zamiennie)

Pistacje zblanszować we wrzątku, osuszyć i przy pomocy czystej ściereczki obrać ze skórki. Następnie utrzeć na gładki krem.

Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku. Do rondelka wlać śmietankę, dodać cukier i krem z pistacji. Podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż cukier i krem się połączą. Zdjąć rondelek z ognia, dodawać powoli żelatynę i dokładnie wymieszać.

Wlać masę do pucharków, szklaneczek i wstawić do lodówki na min 4 h. Gotową posypać startą czekoladą  i  posiekanymi pistacjami.

Można również rozpuścić czekoladę  i przed podaniem polać wierzch deseru, posypać pistacjami. Więc według uznania.

Deser pięknie wygląda, doskonale smakuje, szczerze polecam.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *