Chałka z makiem | Mienta blog
Drożdżówki, Świąteczne

Chałka z makiem

Orkiszowa, drożdżowa chałka wypełniona wilgotną, pachnącą korzennymi przyprawami masą makową.

chalka z makiem na swieta wieniec makowy swiateczna drozdzowka 2 - Chałka z makiem

Ciasto:

  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 300 g mąki orkiszowej jasnej
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Domowa masa makowa (masy wyjdzie na 2 porcje chałki, można też użyć połowę do innych dań):

  • 200 ml wody
  • 100 ml napoju owsianego (lub mleka)
  • 100 g zmielonego maku
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka konfitury z pomarańczy
  • 1 łyżka masła
  • skórka starta z pomarańczy
  • 1 łyżeczka korzennych przypraw

chalka z makiem na swieta wieniec makowy swiateczna drozdzowka 4 - Chałka z makiem

Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.

Wodę z mlekiem zagotowujemy.

Dodajemy mak i na małym ogniu, często mieszając, gotujemy 20 minut.

Napęczniały mak dokładnie odsączamy i mieszamy go z masłem, miodem, przyprawami, skórką z pomarańczy i konfiturą.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, smarujemy połową powstałej masy makowej i ciasno zwijamy, jak roladę.

Następnie przekrawamy wzdłuż i obie części zaplatamy ze sobą.

Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do keksówki i odstawiamy na czas nagrzewania się piekarnika.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Chałkę pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.

Studzimy na kratce. Opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

chalka z makiem na swieta wieniec makowy swiateczna drozdzowka 3 - Chałka z makiem

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj