Orkiszowa, drożdżowa chałka wypełniona wilgotną, pachnącą korzennymi przyprawami masą makową.
Ciasto:
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 120 ml ciepłego mleka
- 300 g mąki orkiszowej jasnej
- 50 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Domowa masa makowa (masy wyjdzie na 2 porcje chałki, można też użyć połowę do innych dań):
- 200 ml wody
- 100 ml napoju owsianego (lub mleka)
- 100 g zmielonego maku
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka konfitury z pomarańczy
- 1 łyżka masła
- skórka starta z pomarańczy
- 1 łyżeczka korzennych przypraw
Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.
Wodę z mlekiem zagotowujemy.
Dodajemy mak i na małym ogniu, często mieszając, gotujemy 20 minut.
Napęczniały mak dokładnie odsączamy i mieszamy go z masłem, miodem, przyprawami, skórką z pomarańczy i konfiturą.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, smarujemy połową powstałej masy makowej i ciasno zwijamy, jak roladę.
Następnie przekrawamy wzdłuż i obie części zaplatamy ze sobą.
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do keksówki i odstawiamy na czas nagrzewania się piekarnika.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Chałkę pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.
Studzimy na kratce. Opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy