Makowiec japoński na cieście francuskim
to jeden z prostszych do przygotowania makowców a przy tym bardzo smaczny.
Może troche to brzmi jak połączenie kuchni różnych narodów, ale w efekcie dostajemy bardzo polskie ciasto 🙂
Prosty jest bardzo, bo ułatwiamy sobie tu życie i jako spód używamy gotowego, wypieczonego ciasta francuskiego w formie drożdżówek z ciasta francuskiego – ja wybrałam drożdżówki francuskie z syropem klonowym i orzechami a ponieważ są nieduże, potrzebowałam pięciu sztuk. Możecie wybrać inne. Możecie wybrać też ciasto francuskie, wykroić z niego spód i upiec.
Masa makowa, którą wylewamy na spód to już makowiec bez ciasta.
Efekt jest piękny wizualnie i świetnie smakuje.
PRZEPIS MAKOWIEC JAPOŃSKI NA CIEŚCIE FRANCUSKIM
Składniki:
5 drożdżówek francuskich z syropek klonowym i orzechami lub inne
60 dag masy makowej – jak ją przygotować podawałam tutaj
3-4 jabłka
5 jaj
łyżeczka proszku do pieczenia
miód
aromat migdałowy
8 łyżek kaszy manny
bakalie – u mnie garść rodzynek, 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Jak zrobić makowiec japoński na cieście francuskim:
W tortownicy 24 cm układam papier do pieczenia a na nim drożdżówki francuskie.
Teraz sprawdzam czy odpowiada mi smak masy makowej – dosładzam miodem, dodaję aromat migdałowy.
Jabłka obieram, ścieram na tarce jarzynowej i dodaję do masy makowej. Dodaję również posiekane bakalie, proszek do pieczenia i kaszę manną oraz żółtka jaj, mieszam.
Białka jaj ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli i teraz mieszam bardzo delikatnie z masą makową.
Gotowe ciasto wylewam do tortownicy na drożdżówki.
Piekę ok 60 min w 180st – do suchego patyczka.
Mniaaaaam😍
Bardzo fajny i wartościowy post 😍