Ciasto z mascarpone to przepyszne ciasto czekoladowe z aksamitną masą z serka mascarpone i polewą z czekolady. To idealna propozycja dla tych, którzy nie chcą spędzać dużo czasu przy piekarniku, bo poniższy przepis robi się ekspresowo! Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na ciasto z mascarpone i polewą czekoladową.
Ciasto z mascarpone – Składniki:
Składniki na biszkopt kakaowy:
- 6 jajek (rozmiar M) o temp. pokojowej
- 160 g cukru – ok. 3/4 szklanki
- 150 ml oleju rzepakowego
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej – ok. 10 g
- 3 lekko kopiaste łyżki kakao – ok. 35 g
- 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na poncz:
- ok. 40-50 ml kawy bez fusów (americana lub rozpuszczalna wedle uznania)
Ciasto z mascarpone – składniki na krem:
- 500 g serka mascarpone
- 330 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 4 pełne łyżki cukru pudru – ok. 100 g
Składniki na polewę:
- 90 g gorzkiej czekolady – minimum 60 %
- 90 g dobrej jakości mlecznej czekolady
- 90 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
Dodatkowo (opcjonalnie, można pominąć):
- 2 garście orzeszków ziemnych prażonych solonych lub migdałów (lub można całkowicie pominąć te dodatki i zostawić samą polewę czekoladową)
Przepis na ciasto z mascarpone:
- Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm posmarować masłem, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia, tak by brzegi papieru przykleiły się do blaszki.
- Jajka rozbić i ich całą zawartość wrzucić do misy miksera. Dodać cukier i całość miksować na dużych obrotach przez ok. 6-10 minut, aż powstanie gęsta, puszysta masa. Zmniejszyć obroty miksera i wolnym strumieniem wlewać olej, bardzo delikatnie, by puszysta masa nie opadła.
- Mąkę pszenną tortową, mąkę ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać przez sitko i równomiernie wymieszać.
- Do ubitych jajek z olejem dodawać partiami przesiane powyżej sypkie składniki (mąki, proszek, kakao) i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką, tylko do czasu połączenia się składników (nie dłużej, by ciasto nie opadło a biszkopt nie wyszedł zbity).
- Wylać ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec biszkopt w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu) przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i blaszki, wyłożyć na kratce i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przekroić ciasto wzdłuż na dwa blaty.
- Jeden blat włożyć z powrotem na dno blaszki. Nasączyć go częścią ponczu.
- W innej misie miksera umieścić serek mascarpone (schłodzony) oraz śmietankę kremówkę (również schłodzoną). Zmiksować najpierw na małych obrotach, a po chwili zwiększyć obroty i ubijać do czasu uzyskania gęstego kremu. Dodać przesiany cukier puder i zmiksować krótko, tylko do czasu połączenia się składników.
- Tak przygotowany krem wyłożyć na dolnym blacie ciasta. Nałożyć na niego drugi blat i również delikatnie go nasączyć (ale mniej niż blat dolny, by kawa nie przesiąknęła do kremu i go nie rozrzedziła). Schować ciasto do lodówki.
- Przygotować polewę. W tym celu obie czekolady połamać na mniejsze kawałki, wrzucić do rondelka, dodać śmietankę kremówke i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Gotować do czasu powstania jednolitej polewy.
- Wyciągnąć ciasto z lodówki, polać wyżej przygotowaną polewą i opcjonalnie oprószyć posiekanym orzechami lub płatkami migdałów; lub po prostu pozostawić ciasto z samą polewą czekoladową bez dodatków.
- przykryć blaszkę i schować ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego!
Zobacz również nasze inne ciasta: sernik krówka oraz sernik z brzoskwiniami, malinowa chmurka. Gorąco polecam!
Uwielbiam mascarpone