Menu Zamknij

Śledzie w sosie musztardowym

Poznajcie mój kolejny przepis na klasyczne śledzie w sosie musztardowym. Smaczne danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Prawdą jest ,że najlepiej smakują potrawy domowe wykonane od podstaw. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.

Składniki:

  • 3 filety śledziowe a’ la Matjas ( około 200g po odsączeniu)
  • 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 bardzo mała cebulka
  • szczypta curry
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Śledzie odsączamy z oleju. Jeśli są za słone to moczymy je w wodzie. Następnie trzeba je osuszyć ręczniczkiem papierowym.
  2. Śledzie kroimy w paseczki około 2-3 cm.
  3. Wkładamy do miski i pieprzymy. Odstawiamy na chwilę na bok.
  4. Cebulę siekamy w drobniutką kosteczkę.
  5. Do innej miseczki wkładamy majonez, dwie musztardy, szczyptę curry i cebulkę. Dodajemy śledzie i całość mieszamy.
  6. Przekładamy do słoiczka i szczelnie zamykamy. Wkładamy do lodówki. Najlepiej na całą dobę ,aby smaki się przegryzły. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *