Poznajcie mój kolejny przepis na klasyczne śledzie w sosie musztardowym. Smaczne danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Prawdą jest ,że najlepiej smakują potrawy domowe wykonane od podstaw. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.
Składniki:
- 3 filety śledziowe a’ la Matjas ( około 200g po odsączeniu)
- 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
- 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 czubata łyżka majonezu
- 1 bardzo mała cebulka
- szczypta curry
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Śledzie odsączamy z oleju. Jeśli są za słone to moczymy je w wodzie. Następnie trzeba je osuszyć ręczniczkiem papierowym.
- Śledzie kroimy w paseczki około 2-3 cm.
- Wkładamy do miski i pieprzymy. Odstawiamy na chwilę na bok.
- Cebulę siekamy w drobniutką kosteczkę.
- Do innej miseczki wkładamy majonez, dwie musztardy, szczyptę curry i cebulkę. Dodajemy śledzie i całość mieszamy.
- Przekładamy do słoiczka i szczelnie zamykamy. Wkładamy do lodówki. Najlepiej na całą dobę ,aby smaki się przegryzły. Smacznego.