Szarlotka świąteczna – pyszna, rozpływająca się w ustach, lekko kwaskowa i z nutą korzennych przypraw.

Czy święta to u was czas jedynie pierników i makowca a może mazurka i babki? Czy znajdzie się miejsce na inne desery: ciasta z kremem, rolady, drożdżowe a może właśnie szarlotkę czy sernik?

U nas szarlotka to zawsze jedno z ciast w czołówce wyborów domowników.

Jeśli i u was są amatorzy tego wypieku, zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.

 

 

 

PRZEPIS SZARLOTKA ŚWIĄTECZNA

Składniki na blaszkę 25x30cm:

 

ciasto:

2 szkl mąki

1 aromat migdałowy

2 jajka

pół szkl cukru pudru

łyżeczka proszku do pieczenia

200g masła

 

nadzienie:

1,5 kg jabłek

1/4 szkl cukru

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżki kaszy manny suchej

2 łyżki soku z cytryny

łyżka masła

2 budynie śmietankowe lub waniliowe

3/4 l mleka – do ugotowania na nim budyni

 

 

 

Jak zrobić szarlotkę świąteczną:

Budynie ugotować wg przepisu z opakowania na 750ml mleka.

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy ręcznie lub w robocie kuchennym, dzielimy na dwie części, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min chłodzenia.

Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki, wrzucamy do garnka z grubym dnem w którym rozpuściliśmy masło, dodajemy cukier i cynamon i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, do momentu aż lekko zaczną się rozpadać. Do gorących jabłek dodajemy sok cytrynowy i kaszę manną, mieszamy.

W blaszce o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy spód jednym kawałkiem ciasta (najlepiej rozwałkować je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia).

Na ciasto wykładamy jabłka, na nie budyń. Na budyń ścieramy na tarce drugą część ciasta.

Szarlotkę pieczemy w 180st przez godzinę. Ciasto kroimy po wystudzeniu.

 

 

 

Postaw mi kawę na buycoffee.to