Menu Zamknij

Paszteciki z serem i pieczarkami

Domowe paszteciki z serem i pieczarkami- pychotka!! Domowej roboty są najlepsze. Wypełnione smacznym farszem idealnie uzupełniają smak wigilijnego barszczu. Chrupiące, a w środku mięciutkie. Jak zrobić takie pyszne paszteciki!! Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Paszteciki z serem i pieczarkami- Składniki:

SKŁADNIKI NA CIASTO DO PASZTECIKÓW:

  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 300 g mąki pszennej tortowej typ 450
  • 60 g masła
  • 2 jajka rozmiar M
  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 ml letniej wody
  • 200 ml letniego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • 500 g pieczarek
  • około 200 g żółtego sera
  • 1 średnia cebula
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

DODATKOWO:

  • mak, sezam lub zioła do posypania pasztecików
  • 1 roztrzepane jajko

Wykonanie:

  1. Przygotowujemy ciasto: – Letnie mleko mieszamy z letnią wodą. Drożdże kruszymy do miseczki i wlewamy połowę mleka wymieszanego z wodą.
  2. Do innej miski wsypujemy przesiane mąki sól oraz cukier.
  3. Drugą połowę mleka z wodą wlewamy do garnuszka, dodajemy masło i i na małym palniku podgrzewamy tylko do czasu, aż masło się roztopi. Odstawiamy do przestudzenia.
  4. W misce od miksera wkładamy obie wymieszane mąki, mieszankę z roztopionym masłem oraz rozpuszczone drożdże. Hakami od wyrabiania ciasta drożdżowego całość w misie chwilę ugniatamy, aby było elastyczne. Można też ciasto wyrobić ręcznie około 10 minut. Ciasto będzie trochę rzadkie, ale nie podsypujemy więcej mąki.
  5. Inną dużą miskę podsypujemy troszkę mąką . Przekładamy ugniecione ciasto i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy tak na około 60-90 minut, aby ciasto wyrosło.
  6. Przygotowujemy farsz: Pieczarki kroimy w kostkę. Cebulkę podsmażamy na patelni, aż się zeszkli. Następnie do cebulki dokładamy pieczarki i smażymy całość na trochę większym płomieniu, aby woda odparowała. Solimy i pieprzymy do smaku. Odstawiamy do przestudzenia.
  7. Ser ścieramy na dużych oczkach i dodajemy do usmażonych grzybów.

JAK ZROBIC PASZTECIKI !!

  1. Na oprószonej stolnicy wałkujemy cienkie paski ok 15-30 cm. Kładziemy farsz wzdłuż długiego brzegu i zlepiamy rulon. Kroimy na mniejsze kawałki pod skosem.
  2. Paszteciki kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na blaszce jeszcze przykrywamy paszteciki suchą ściereczką na około 20 minut, celem jeszcze wyrośnięcia.
  3. Po tym czasie smarujemy paszteciki roztrzepanym jajkiem i prószymy np. sezamem.
  4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C ( funkcja góra-dół, bez termoobiegu) przez około 23-25 minut do zarumienienia.
  5. Podajemy np. z barszczem. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *