Domowe paszteciki z serem i pieczarkami- pychotka!! Domowej roboty są najlepsze. Wypełnione smacznym farszem idealnie uzupełniają smak wigilijnego barszczu. Chrupiące, a w środku mięciutkie. Jak zrobić takie pyszne paszteciki!! Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Paszteciki z serem i pieczarkami- Składniki:
SKŁADNIKI NA CIASTO DO PASZTECIKÓW:
- 300 g mąki pszennej typ 650
- 300 g mąki pszennej tortowej typ 450
- 60 g masła
- 2 jajka rozmiar M
- 20 g świeżych drożdży
- 150 ml letniej wody
- 200 ml letniego mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 500 g pieczarek
- około 200 g żółtego sera
- 1 średnia cebula
- olej rzepakowy do smażenia
- sól i pieprz do smaku
DODATKOWO:
- mak, sezam lub zioła do posypania pasztecików
- 1 roztrzepane jajko
Wykonanie:
- Przygotowujemy ciasto: – Letnie mleko mieszamy z letnią wodą. Drożdże kruszymy do miseczki i wlewamy połowę mleka wymieszanego z wodą.
- Do innej miski wsypujemy przesiane mąki sól oraz cukier.
- Drugą połowę mleka z wodą wlewamy do garnuszka, dodajemy masło i i na małym palniku podgrzewamy tylko do czasu, aż masło się roztopi. Odstawiamy do przestudzenia.
- W misce od miksera wkładamy obie wymieszane mąki, mieszankę z roztopionym masłem oraz rozpuszczone drożdże. Hakami od wyrabiania ciasta drożdżowego całość w misie chwilę ugniatamy, aby było elastyczne. Można też ciasto wyrobić ręcznie około 10 minut. Ciasto będzie trochę rzadkie, ale nie podsypujemy więcej mąki.
- Inną dużą miskę podsypujemy troszkę mąką . Przekładamy ugniecione ciasto i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy tak na około 60-90 minut, aby ciasto wyrosło.
- Przygotowujemy farsz: Pieczarki kroimy w kostkę. Cebulkę podsmażamy na patelni, aż się zeszkli. Następnie do cebulki dokładamy pieczarki i smażymy całość na trochę większym płomieniu, aby woda odparowała. Solimy i pieprzymy do smaku. Odstawiamy do przestudzenia.
- Ser ścieramy na dużych oczkach i dodajemy do usmażonych grzybów.
JAK ZROBIC PASZTECIKI !!
- Na oprószonej stolnicy wałkujemy cienkie paski ok 15-30 cm. Kładziemy farsz wzdłuż długiego brzegu i zlepiamy rulon. Kroimy na mniejsze kawałki pod skosem.
- Paszteciki kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na blaszce jeszcze przykrywamy paszteciki suchą ściereczką na około 20 minut, celem jeszcze wyrośnięcia.
- Po tym czasie smarujemy paszteciki roztrzepanym jajkiem i prószymy np. sezamem.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C ( funkcja góra-dół, bez termoobiegu) przez około 23-25 minut do zarumienienia.
- Podajemy np. z barszczem. Smacznego.