Przepis na ciasto z suchym makiem, czyli makowiec z kremem budyniowym. Ten prosty biszkopt z makiem pięknie prezentuje się na stole, a jeszcze lepiej smakuje!
Makowiec przekładany budyniowym kremem to przede wszystkim idealne ciasto do przygotowania na Święta Bożego Narodzenia. Jednak sprawdzi się również jako ciasto na imprezę rodzinną lub deser do niedzielnej kawy.
Jaki krem zrobić do makownika?
Do biszkopta z suchym makiem mielonym najbardziej pasuje smak cytrynowy. Jeśli chcesz przełożyć makowy biszkopt kremem, polecam przygotować tradycyjny krem budyniowy, do którego możesz dodać aromat cytrynowy oraz kwasek cytrynowy. Dzięki temu uzyskasz intensywny, lekko kwaśny smak, który świetnie połączy się z ciastem. Dokładny przepis na ciasto i krem znajdziesz poniżej.
Sprawdź również inne pomysły na ciasta z kremem budyniowym:
- ciasto z Ptasim Mleczkiem i galaretką
- ciasto przekładane z chrupką
- tradycyjna kremówka na cieście francuskim
PRZEPIS – MAKOWIEC Z KREMEM
składniki
Składniki na ciasto z suchym makiem:
- 8 białek
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 150 g masła
- 125 g suchego maku mielonego
- 170 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (lub aromatu)
Składniki na krem budyniowy do makownika:
- 650 ml mleka
- 65 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 8 żółtek
- 75 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 170 g cukru pudru
- 2 łyżeczki aromatu cytrynowego
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Składniki na lukier cytrynowy:
- 45 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
przygotowanie
Proporcje są na kwadratową formę 24×24 cm. Jeśli chcesz przygotować ciasto w dużej formie, pomnóż ilość składników 1,5 raza. Jak zrobić ciasto z suchym makiem? Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
- Na początek masło rozpuść i odstaw do wystudzenia. Kiedy masło będzie miało temperaturę pokojową, ale nadal będzie płynne, możesz przejść do przygotowania ciasta.
- Od dwóch całych jajek oddziel białka i dodaj do nich 8 pozostałych białek. Wszystkie białka ubij na sztywną pianę.
- Następnie do piany dodawaj po łyżce cukru, cały czas ubijając na wysokich obrotach. Czas ubijania pomiędzy dodaniem kolejnej łyżki cukru powinien wynosić około minuty.
- Kiedy dodasz do białek cukier, kolejno dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając ubijania.
- Następnie, dalej ubijając, do masy wlej strużką roztopione masło.
- Na koniec zmniejsz obroty miksera/robota na najmniejsze i dodawaj po łyżce przesianej mąki wymieszanej z makiem i proszkiem do pieczenia. Dodaj też olejek migdałowy i wymieszaj.
- Spód formy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Boków formy nie wykładaj papierem do pieczenia ani nie smaruj tłuszczem – dzięki temu biszkopt równo wyrośnie i nie będzie kurczył się po bokach. Proporcje są podane na formę o wymiarach 24×24 cm. Jeśli chcesz zrobić ciasto na dużą blachę, pomnóż składniki 1,5 raza.
- Gotowe ciasto wylej do formy i piecz 35-40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu ciasto wyciągnij z piekarnika i zostaw na 10 minut w formie. Po 10 minutach obkrój brzegi i wyciągnij z formy. Odstaw do wystudzenia.
Jak zrobić krem budyniowy do makownika?
- Na początek przygotuj budyń – z całości mleka odlej 200 ml i wymieszaj je z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami i mąką. Pozostałe 450 ml mleka zagotuj. Do gotującego się mleka dodaj część mleka wymieszanego z cukrem, żółtkami i mąką. Całość mieszaj do momentu zagotowania.
- Gotowy budyń zdejmij z ognia, przykryj szczelnie (polecam przykryć folią spożywczą) i odstaw do całkowitego wystudzenia. Budyń polecam przygotować dzień wcześniej, aby miał czas wystygnąć. Dzień wcześniej polecam również wyciągnąć masło do kremu z lodówki – kiedy będziesz przygotowywać krem, masło powinno mieć temperaturę pokojową.
- Kiedy budyń wystygnie, możesz przejść do przygotowania kremu. Masło ubij na jasną, puszystą masę – ubijanie powinno potrwać 6-7 minut. Następnie dodawaj po łyżce budyniu. Czas miksowania pomiędzy dodaniem kolejnej łyżki budyniu powinien wynosić około minuty. Dzięki temu krem wyjdzie puszysty i gładki.
- Teraz dodawaj po łyżce cukru pudru, cały czas miksując. Na koniec dodaj aromaty cytrynowy i kwasek cytrynowy – dokładnie wymieszaj.
Jak przełożyć makownik z kremem budyniowym?
- Ciasto makowe przekrój na trzy blaty ciasta.
- Krem podziel na pół.
- Dolny blat ciasta ułóż w rancie do ciasta lub formie. Wyłóż połowę kremu budyniowego. Rozsmaruj równomiernie, a na kremie ułóż drugi blat ciasta. Ciasto dociśnij lekko i wyłóż pozostałą część kremu. Rozsmaruj i przyłóż trzecim blatem ciasta, delikatnie dociskając.
Jak zrobić lukier na makownik?
- Na koniec przygotuj lukier. Do cukru pudru dodaj sok z cytryny i wymieszaj łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Gotowym lukrem polej przygotowane ciasto i całość odstaw na kilka godzin do lodówki.
Zobacz inne polecane przepisy na świąteczne ciasta:
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Przepis na jajka w cieście francuskim z pesto
- Deser limonkowy z bitą śmietaną (deser w kubeczku)
- Zjawiskowy sernik na zimno z galaretką i owocami
- Pierogi wegetariańskie – najlepsze pomysły na farsz
- Co zrobić z mascarpone? Zobacz 15 przepisów!
- 10 najlepszych fototapet 3D w 2024 roku – Sugestie i porady od projektanta wnętrz z 10-letnim doświadczeniem w Tapeko