Piernikowy sernik

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, kiedy możemy cieszyć się smakiem wyjątkowych potraw. Szukasz pomysłu na deser, który zachwyci twoich gości, koniecznie wypróbuj przepis na sernik na piernikowo czekoladowym cieście. To połączenie dwóch smaków, które idealnie komponują się ze sobą, tworząc niezapomniane doznania kulinarne.

Składniki:

Ciasto czekoladowe

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 75 g cukru waniliowy
  • 150 g masła lub margaryny
  • 1 żółtko

Spód piernikowy

  • 150 g czekolady deserowej
  • 180 g masła
  • 100 g miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 4 jajka
  • 40 g cukru trzcinowego
  • cukier waniliowy
  • 125 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 1 kg sera białego z wiaderka lub kostka wtedy należy go zmielić
  • 200 g cukru
  • 50 g masła
  • cukier waniliowy
  • budyń waniliowy bez cukru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 4 jajka
  • 1 łyżka przyprawy do piernika, opcjonalnie

Ciasto czekoladowe

Suche składniki wsypujemy do misy miksera, dodajemy masło i mieszamy. Wbijamy jajko i zagniatamy gładkie ciasto. Jeżeli nie mamy miksera z hakiem do ciast cięższych, to wyrabiamy w misce lub stolnicy. Kulę z ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 h.

Spód piernikowy

Margarynę, czekoladę i miód podgrzewamy w rondelku. Dodajemy przyprawę piernikową i cały czas podgrzewamy nie gotować!Zdejmujemy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrami. Produkty sypkie dajemy do miski miksera, wlewamy czekoladę z masłem i miodem oraz ubite jajka, mieszamy. Wlewamy do tortownicy 25 cm, może być inna foremka podobnych rozmiarów. Pieczemy ok 20 minut w 160 stopni. Studzimy.

Masa serowa

Twaróg, masło, cukier, budyń , przyprawa do piernika, miksujemy. Stopniowo dodajemy śmietankę i po jednym jajku, ucieramy. Masę wylewamy na piernikowy spód, wyrównujemy. Schłodzone ciasto można rozwałkować na wielkość góry foremki i ułożyć na masie serowej lub zetrzeć na tarce bezpośrednio na ciasto. Jeżeli masa serowa będzie zbyt rzadka ( zależy jaki ser użyjecie) to wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, bez nakrywania góry ciastem. Kiedy góra lekko się podpiecze, zetrzeć ciasto na wierzch lub ułożyć rozwałkowany placek, wtedy nie utopi się w cieście. Piec około 50 minut w 180 stopni. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku, uchylone drzwiczki na ok 25 minut.

Przygotuj sernik na piernikowo czekoladowym cieście i podziel się nim z bliskimi. To doskonały sposób na stworzenie niezapomnianych wspomnień i dodanie świątecznego smaku do tego wyjątkowego czasu.

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *