Menu Zamknij

Śledzie z papryką

Proste w przygotowaniu i smaczne śledzie z papryką to świetna przekąska na imprezę i święta. Przygotowuje się je bardzo szybko, a lista składników jest krótka. Oprócz filetów śledziowych i papryki potrzebna nam będzie tylko cebula, przyprawy, olej rzepakowy i kilka łyżek octu. Robiąc śledzie z papryką, ja wykorzystałam surową, czerwoną paprykę, ale może też być papryka konserwowa. W obu przypadkach przekąskę robi się tak samo, a śledzie z papryką są tak samo smaczne. Pokrojone filety śledziowe, cebulę i paprykę układamy w słoiku, dodajemy przyprawy i zalewamy olejem rzepakowym z niewielką ilością octu spirytusowego. Można też wszystkie pokrojone składniki umieścić w misce, a następnie przełożyć do słoika i zalać olejem. Śledzie z papryką smakują najlepiej po dwóch dniach spędzonych w lodówce, kiedy wszystkie smaki się przegryzą. Czerwona papryka jest słodka w smaku, dlatego przygotowane w ten sposób śledzie są delikatne i łagodne, więc jeżeli ktoś chce, aby były one ostrzejsze to można dodać odrobinę chili i więcej pieprzu. Takie ryby przygotowuję na różne okazje, a na święta muszą być obowiązkowo.

Śledzie z papryką

Składniki na Śledzie z papryką:

  • 400 g filetów śledziowych solonych a’la matjas
  • 1 czerwona papryka
  • 1 większa cebula
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki octu spirytusowego
  • olej rzepakowy
Śledzie z papryką

Przygotowanie Śledzi z papryką:

  1. Śledzie przełożyć do miski, zalać zimną wodą. Odstawić na 3-4 godziny. W międzyczasie wodę raz zmienić.
  2. Czerwoną paprykę umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie paseczki.
  3. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki.
  4. Śledzie wyjąć z wody, osuszyć, pokroić w ukośne paski o długości około 2 cm.
  5. Śledzie układać warstwami w słoiku na przemian z cebulą i papryką. Każdą warstwę delikatnie oprószyć solą i pieprzem.
  6. Do słoika dodać liście laurowe. Na wierzch wlać 3 łyżki octu spirytusowego i słoik dopełnić olejem rzepakowym. Słoik przykryć i wstawić do lodówki.
  7. Po 2-3 dniach śledzie z papryką są gotowe do spożycia.
  8. Polecam wypróbować przepis na śledzie po florencku.
Śledzie z papryką
Opublikowany wNa imprezę, Przekąski, Sałatki, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *