Strona główna Kuchnia Włoska Pizza z serem, szynką i kukurydzą
Pizza z serem, szynką i kukurydzą

Pizza z serem, szynką i kukurydzą

Najlepszy przepis na ciasto na pizzę. Jeśli chcesz uzyskać puchate, miękkie, a jednocześnie chrupiące ciasto na pizzę, koniecznie przeczytaj poniższe wskazówki dotycząca przygotowania. Ciasto na pizzę najlepiej przygotować z wykorzystaniem świeżych drożdży, zawsze używam drożdży babuni. Świeże drożdże sprawiają że ciasto jest miękkie i puszyste. W przypadku suszonych drożdży typ instant ciężko uzyskać ten pożądany efekt. Ze świeżych drożdży koniecznie najpierw przygotuj zaczyn drożdżowy. Letnią wodę wymieszaj ze świeżymi drożdżami, odrobiną cukru i mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do uaktywnienia. Następnie tak przygotowany zaczyn wymieszaj z mąką, solą i olejem, po czym zagnieć wytrwale gładkie i puszyste ciasto drożdżowe. Tak przygotowane ciasto na pizzę to klucz do sukcesu. Następnie wystarczy pozostawić ciasto do wyrośnięcia, uformować z okrąg, nałożyć dodatki i upiec. Pizza wychodzi tak smaczna, że w mało której pizzerii można dostać tak pysznie upieczoną pizzę.

Pizza z serem żółtym, szynką i kukurydzą

Pizza z serem żółtym, szynką i kukurydzą

5.0 z 1 głos
Danie: PizzaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Ilość

8

kawałków
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

10

min.
Kalorie

300

kcal

Najlepszy przepis na prawdziwą domową pizzę na puszystym cieście. Klasyczna pizza z serem, szynką i kukurydzą. Pizza na cieście drożdżowym.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • CIASTO NA PIZZĘ
  • 250 g mąki pszennej na pizzę typ 00

  • 20 g świeżych drożdży babuni

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka drobnej soli

  • 1 łyżka oleju bądź oliwy

  • 150 ml letniej, przegotowanej wody

  • DODATKI
  • 4 łyżki passaty / przecieru pomidorowego

  • 4 plasterki szynki

  • 100 g sera żółtego startego na grubej tarce

  • 200 g kukurydzy z puszki


Sposób przygotowania:

  • Do dużego kubka wlej 150 ml letniej przegotowanej wody. Dodaj pokruszone w palcach świeże drożdże, łyżkę mąki pszennej oraz łyżeczkę cukru. Zaczyn wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Kubek przykryj bawełnianą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. Po tym czasie zaczyn powinien znacznie zwiększyć swoją objętość, trzeba uważać żeby nie wypłynął z kubka.
  • Do miski wsyp 250g mąki pszennej najlepiej typu 00 oraz łyżeczkę soli, wymieszaj. Wlej aktywny zaczyn drożdżowy oraz olej lub oliwę. Wymieszaj początkowo łyżką, później ciasto przełóż na blat kuchenny podsypany mąką i wyrabiaj dalej dłońmi. Ciasto wyrabiaj intensywnie przez 5-10 minut, aż będzie gładkie i sprężyste. Jeśli ciasto jest bardzo klejące, dosyp jeszcze odrobinę mąki. Gotowe ciasto na pizzę powinno być gładkie i nie powinno kleić się do rąk.
  • Miskę oprósz mąk, włóż do niej ciasto. Całość przykryj bawełnianą ścierką. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (może być nawet na kaloryferze) na 1-1,5 godziny.
  • Gotowe ciasto uformuj w okrąg i przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Rozgrzej piekarnik do temperatury 210 stopni z opcją termoobiegu.
  • Krąg ciasta posmaruj sosem pomidorowym, posyp tartym żółtym serem, drobno pokrojoną szynką oraz kukurydzą. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 10-12 minut.Dodatki na pizzę

Uwagi:

  • Polecam użyć do przepisu świeżych drożdży, dzięki nim ciasto wychodzi puchate i jednocześnie miękkie. W przypadku drożdży instant efekt końcowy jest inny.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*