Poznajcie mój przepis na pyszną sałatkę warstwową. Lekka sałatka z dodatkiem marynowanej cebulki perłowej. Sałatka ładnie się prezentuje w przezroczystym naczyniu. Idealnie sprawdzi się na specjalne okazje. Gwarantuję, że ta sałatka uwiedzie każdego smakosza.
Składniki:
- 4 jajka rozmiar M
- pół główki średniej pekińskiej kapusty
- 100 g żółtego sera cheddar
- 6 średnich ugotowanych ziemniaków
- 200 g szynki z kurczaka
- około 150 g marynowanej cebulki perłowej ( lub mniej, jeżeli nie przepadacie)
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- około 6 czubatych łyżek majonezu
- odrobinę soli i pieprzu mielonego do smaku
Wykonanie:
- jajka gotujemy na twardo. Oddzielamy białka od żółtek. Ścieramy na grubych oczkach białka i żółtka, ale do osobnych miseczek.
- Szynkę z kurczaka kroimy w kosteczkę.
- Ugotowane, ostudzone ziemniaki również ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Kapustę szatkujemy.
- szczypiorek siekamy.
- Na spodzie miseczki najpierw wykładamy ziemniaki. Odrobinę solimy i pieprzymy. Warstwę ziemniaków smarujemy majonezem. ( tak dość obficie)
- Następnie wykładamy odsączoną cebulkę. Na cebulkę wykładamy szynkę.
- Następnie na szynkę wykładamy białka i też smarujemy obficie majonezem.
- Na białka wykładamy starty ser i żółtka. Ponownie smarujemy majonezem.
- Na koniec wykładamy poszatkowaną kapustę a na nią prószymy szczypiorkiem.
- Sałatkę chłodzimy w lodówce. Smacznego.