Pieczone warzywa z fetą


Pieczone warzywa z fetą to prosty i pyszny dodatek do obiadu lub samodzielny posiłek. Zero wysiłku a efekt zadowoli niejedno podniebienie 😉

Pieczone warzywa z fetą

Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 2 małe bataty (wąskie)
  • 6 szalotek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 150 g sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • grubo zmielony kolorowy pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Cukinię pokroić w plastry. Bataty obrać i pokroić w plastry. Szalotki obrać i przekroić wzdłuż na pół. Papryki pokroić na kawałki (około 2 – 3 cm). Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Następnie wszystkie warzywa przełożyć do miski i wlać oliwę z oliwek. Dodać oberwane i posiekane listki rozmarynu, pieprz i sól. Wymieszać.

Zawartość miski przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 minut. Następnie wierzch posypać pokruszonym serem feta i piec jeszcze około 10 minut.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Pieczony brokuł z czosnkiem

Pieczona kapusta

Pieczona brukselka

Pieczony kalafior z masłem anchois i czosnkiem

Feta pieczona z figami, pistacjami i rozmarynem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *