Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 4 grudnia 2023

Ciasteczka orzechowe

W tym roku na Święta Bożego Narodzenia postanowiłam upiec piernik długo dojrzewający, dlatego zrezygnowałam z pierniczków i zaczęłam szukać inspiracji na inne ciasteczka. Przeglądając swój stary zeszyt, natknęłam się na  te proste ciasteczka orzechowe. Dodaję je do mojej ulubionej kolekcji 😊 Chociaż  nadal na mojej liście, na pierwszym miejscu, są ciasteczka cynamonowe, polecam 😊


 

Składniki:

-450 g mąki pszennej

-150 g cukru pudru

-100 g drobno posiekanych orzechów włoskich

-250 g margaryny ( u mnie Palma )  

-2 żółtka

-płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

-op.cukru waniliowego 16 g

-2 czubate łyżki stołowe kwaśnej  śmietany  


 

Mąkę przesiać do dużej miski z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier waniliowy, orzechy,  pokrojoną drobno margarynę.

Rękami rozetrzeć suche składniki z margaryną, tak aby uzyskać konsystencję grubego piasku. 

Dodać żółtka, śmietanę, starannie wyrobić, zagnieść w kulkę.

Stolnicę posypać mąką i rozwałkować ciasto, na grubość ok. 5 mm, wykrawać dowolnymi foremkami ciasteczka.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciasteczka.

Piec ok. 15 min. do zrumienienia, w piekarniku nagrzanym do 180°C

Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz