Sałatka ryżowa z tuńczykiem i żurawiną

Przed Wami kolejna bardzo prosta sałatka ryżowa z tuńczykiem. Kolorystycznie nic tu do niczego nie pasuje, ale mimo to jest smacznie, a o smak głównie chodzi. Jako dodatki w sałatce znalazła się kukurydza, żurawina oraz garść orzechów. Ta sałatka to przykład na to, że nie trzeba nie wiadomo ilu składników, by było smacznie i ciekawie.

Jedliście już taką sałatkę z tuńczykiem i suszoną żurawiną?

  • 1 szkl. ryżu (parboiled lub basmati)
  • 1 słoiczek/puszka tuńczyka (140 g po odsączeniu; u mnie tuńczyk żółtopłetwy w oleju)
  • garść suszonej żurawiny
  • garść orzechów (nerkowce, włoskie, pekan lub laskowe)
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18%
  • zioła prowansalskie do smaku
  • sól, pieprz

Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy.

Do przestudzonego ryżu dodajemy suszoną żurawinę, orzechy oraz odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka. Majonez mieszamy ze śmietaną/jogurtem, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Wszystko razem mieszamy.