Torcik z naleśników z truflowym kremem.

Ten niezwykle atrakcyjnie wyglądający i smaczny torcik jest bardzo łatwy w wykonaniu. Idealny deser dla wielbicieli czekolady oraz dla osób szukających przepisu na ciasto bez użycia piekarnika. Same naleśniki kakaowe są niezwykle smaczne i bardzo je Wam polecam do przygotowania ich na śniadanie lub podwieczorek, są pyszne.

  • Naleśniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 lyzka mąki ziemniaczanej
  • 35 g kakao
  • 100 g cukru
  • odrobinę pasty waniliowej lub łyżkę cukru z wanilią.
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 350 ml letniego mleka
  • 100 ml wrzącej wody
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • olej do smażenia
  • Krem:
  • 250 g ciemnej czekolady
  • 350 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 50 g masła
Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku.

Wszystkie suche składniki na naleśniki wsypać do miski i lekko wymieszać. Następnie dodać jajka, mleko, wrzątek i masło. Składniki dodawać stopniowo cały czas mieszając.

Przygotowane ciasto na naleśniki odstawić na 15 minut na bok.

Naleśniki smażyć na patelni o średnicy 22 cm, lekko posmarowanej olejem.

Zrobić krem: Do garnuszka wlać śmietankę i podgrzewać do momentu, aż zacznie parować. Podgrzaną śmietankę zdjąć z grzania i dodać do niej cukier puder. Dobrze wymieszać. Pokrojoną na mniejsze części czekoladę przełożyć do miski i dodać do niej gorącą śmietankę. Całość mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Na koniec dodać masło, które również rozpuścić mieszając.

Tak przygotowany krem przykryć folią spożywczą i odstawić na 2 godziny do lodówki.

Schłodzony krem zmiksować na puszystą piankę za pomocą miksera ręcznego. Patrz film.

Naleśniki przekroić na pół. Na blacie kuchennym ułożyć pas folii spożywczej. Każdą połówkę naleśnika posmarować kremem i układać na zakładkę, tak jak pokazane jest to na filmie.

Ułożone w ten sposób naleśniki zwinąć w roladę. Gotową roladę zawinąć szczelnie folią spożywczą i ustawić na talerzu odciętą stroną do dołu. Tak powstały torcik można jeszcze ścisnąć rantem. Średnica mojego tortu to 16 cm.

Tort umieścić w lodówce na minimum godzinę.

Gotowy torcik wyjąć z lodówki i odwinąć z folii. Ozdobić według uznania.

Smacznego!

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij