Menu Zamknij

Łopatka w sosie musztardowym

Łopatka w sosie musztardowym to tak zwana sztuka mięsa pieczona w całości. U mnie jest to jednokilogramowy kawałek łopatki, ale może to też być mięso z szynki, ewentualnie karkówka. Ja wybrałam łopatkę, ponieważ nie jest ona zbyt tłusta w porównaniu do karkówki, a tylko nieco poprzerastana tkanką łączną i tłuszczową, dzięki czemu mięso podczas pieczenia nie wysycha. Łopatka w sosie musztardowym to danie, które praktycznie robi się samo, ponieważ mięso po zamarynowaniu odkładamy na kilka godzin do lodówki, a następnie w całości pieczemy w piekarniku. Dodatkowo kawałek mięsa obkładamy pokrojoną w plastry cebulą. Gdyby podczas pieczenia wyparowały wszystkie płyny, to można wlać niedużą ilość ciepłej wody. Łopatkę po zamarynowaniu można również włożyć do rękawa piekarniczego, całość ułożyć na blaszce od piekarnika i piec jak w przepisie, a 15 minut przed końcem pieczenia rękaw rozciąć, aby mięso się zrumieniło. Łopatka w sosie musztardowym może być podawana na ciepło jako danie obiadowe, natomiast po wystudzeniu i pokrojeniu w plastry sprawdzi się jako dodatek na kanapki. Tak przygotowana pieczeń z łopatki jest soczysta, krucha, aromatyczna, łatwa do przygotowania bez dużego nakładu czasu i pracy.

Łopatka w sosie musztardowym

Składniki na Łopatkę w sosie musztardowym:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula

Marynata:

  • 3 łyżeczki ostrej musztardy dijon
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
Łopatka w sosie musztardowym

Przygotowanie Łopatki w sosie musztardowym:

  1. Mięso umyć, osuszyć. Usunąć zbędne błonki. Zrobić trzy nacięcia na wierzchu w poprzek na głębokość około 2 cm. Czosnek obrać, pokroić w plasterki i powkładać w nacięcia.
  2. Składniki marynaty przełożyć do miseczki, wymieszać razem do połączenia składników.
  3. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć mięso i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wlać pozostałą marynatę. Przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin (można na całą noc).
  4. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Mięso wyjąć z lodówki, obłożyć pokrojoną cebulą. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 1,5-2 godziny. Jeżeli chcemy, aby mięso się zrumieniło to 15-20 minut przed upływem tego czasu możemy zdjąć pokrywkę.
  5. Polecam wypróbować przepis na karkówkę w marynacie musztardowo-ziołowej.
Łopatka w sosie musztardowym
Łopatka w sosie musztardowym
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *