Dyniowe risotto | Mienta blog
Różne, Warzywa

Dyniowe risotto

Absolutnie mój nr 1,  jeśli chodzi o jesienne dania, czyli rozgrzewające risotto. Przyrządzam je w przeróżnych wersjach, ale to z dodatkiem dyni, zdecydowanie lubię najbardziej.

dyniowe risotto 2 przepis fotografia i stylizacja kulinarna kursy podkaracie - Dyniowe risotto

  • 50 g masła
  • cebula dymka
  • 200 g ryżu do risotto
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3-4 kopiaste łyżki pure z dyni
  • litr bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 70 g startego sera parmezan (ewentualnie grana padano)
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • świeża natka pietruszki

Dymkę drobno siekamy i szklimy ją na maśle.

Dodajemy ryż i ciągle mieszając, podsmażamy, aż stanie się przezroczysty.

Zalewamy winem i mieszamy, aż wyparuje.

Dodajemy pure z dyni, mieszamy, a następnie stopniowo dodajemy bulion i od czasu do czasu mieszając, gotujemy 20 minut.

Na koniec dodajemy starty parmezan, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i od razu podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Smacznego :)

dyniowe risotto 3 przepis fotografia i stylizacja kulinarna kursy podkaracie - Dyniowe risottodyniowe risotto 4 przepis fotografia i stylizacja kulinarna kursy podkaracie - Dyniowe risotto

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj