Absolutnie mój nr 1, jeśli chodzi o jesienne dania, czyli rozgrzewające risotto. Przyrządzam je w przeróżnych wersjach, ale to z dodatkiem dyni, zdecydowanie lubię najbardziej.
- 50 g masła
- cebula dymka
- 200 g ryżu do risotto
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 3-4 kopiaste łyżki pure z dyni
- litr bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 70 g startego sera parmezan (ewentualnie grana padano)
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki
Dymkę drobno siekamy i szklimy ją na maśle.
Dodajemy ryż i ciągle mieszając, podsmażamy, aż stanie się przezroczysty.
Zalewamy winem i mieszamy, aż wyparuje.
Dodajemy pure z dyni, mieszamy, a następnie stopniowo dodajemy bulion i od czasu do czasu mieszając, gotujemy 20 minut.
Na koniec dodajemy starty parmezan, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i od razu podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Smacznego :)
Brak komentarzy