Kakaowa babka piernikowa.

Dzisiaj mam Wam do zaproponowania przepis na pyszną świąteczną babkę piernikową. Tak wiem, do Świąt zostało jeszcze troche czasu, ale wiem ze wiele osób lubi je planować wcześniej. Do zrobienia tej babki możecie użyć specjalnej formy w kształcie choinek, łatwo jest ją zakupić przez internet. Myślę, ze dodając ten przepis teraz, będziecie mieli dużo czasu na zakupienie takiej foremki. Babkę jak najbardziej można upiec w tradycyjnej formie, nie umniejszy to jej smaku.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 200 g brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 250 ml jogurtu greckiego
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • otarta skórka z jednej pomarańczy
  • 250 g maki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • olej do wysmarowania formy
Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku.

Jajka wbić do miski, dodać do nich szczyptę soli i utrzeć na puszystą masę z cukrem.

Do utartych jajek powoli dodawać masło, cały czas mieszając. Następnie dodać kolejno jogurt, przyprawę piernikową, otartą skórkę i sok z pomarańczy. Całość dobrze wymieszać.

Do miski następnie przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką.

Tak, przygotowane ciasto przelać do formy, ja użyłam formy w kształcie choinek. Formę nasmarować olejem lub masłem i można, ale nie trzeba, posypać kakao.

Babkę piec w 180 st. C, funkcja piekarnika góra-dół. Piec, w zależności od mocy piekarnika, 40-50 minut, do suchego patyczka.

Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić w formie. Przed wyjęciem z formy, ściąć/wyrównać spód babki, aby stabilnie stała na paterze. Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Jeśli szukasz przepisu na babkę, być może zainteresują Cię również te przepisy:


Komentarze

Leave a Reply

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij