Ciasteczka rozetki

5
(2)

Ciasteczka rozetki

Rozetki, czyli słodkie ciasteczka smażone na głębokim tłuszczu. Ich ogromną zaletą jest to, że zrobicie je szybko, ale szybko też znikną ze stołu.

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 szklanka +1 łyżka mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i miksujemy na gładko, odstawiamy ciasto na 20 minut. Przed pierwszym zamoczeniem w cieście foremkę wkładamy do rozgrzanego tłuszczu, przytrzymujemy chwilę i osuszamy. Gorącą foremkę zanurzamy w cieście i od razu przenosimy do tłuszczu. Smażymy w głębokim, mocno rozgrzanym oleju lub smalcu. Ciepłe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!