Ciasteczka z płatków kukurydzianych i miodu

3 min read
ciasteczka z płatków kukurydzianych i miodu

Poznaj moje chrupiące ciasteczka z płatków kukurydzianych i miodu. To świetny pomysł na słodką przekąskę, podwieczorek lub dodatek do kawy i herbaty. Koniecznie wypróbuj moje ciasteczka, które zrobisz bez mąki i miksera. Są tak dobre, że zjesz jedno, sięgniesz po kolejne, kolejne i kolejne.

Ciasteczka są bardzo proste i ekspresowe w wykonaniu, tak jak moje wcześniejsze ciasteczka fit z płatków owsianych, ciasteczka z małem orzechowym i bananami lub florentynki. Jestem pewna, że udadzą się absolutnie każdemu. Wystarczy rozpuścić masło z miodem i cukrem waniliowym. Następnie wysypać ulubione dodatki i płatki kukurydziane, delikatnie wymieszać i z masy uformować ciasteczka. Następnie takie ciasteczka pieczemy w piekarniku lub wkładamy do lodówki w celu zastygnięcia. Takie ekspresowe ciasteczka robię gdy dopada mnie myśl „mam ochotę na coś słodkiego i ekspresowego”.

Składniki na ciasteczka

Moja szklanka ma pojemność 250 ml.

  • 3 szklanki płatków kukurydzianych
  • 100 g masła
  • 5 łyżek miodu
  • płaska łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g ulubionych dodatków (np.: rodzynki, żurawina, orzechy, pistacje, ziarna słonecznika, pestki dyni wiórki kokosowe, czekolada)
Ciasteczko z płatków kukurydzianych i miodu

Sposób wykonania ciasteczek z płatków kukurydzianych i miodu

Do zrobienia ciasteczek potrzebny nam będzie tylko rondelek i łyżka do wymieszania.

Krok 1 – masa na ciasteczka

Do rondelka wrzucam: masło, miód i cukier waniliowy. Podgrzewam na małym ogniu i mieszam, aż powstanie jednolita masa.

W tym czasie większe dodatki (takie jak rodzynki, orzechy, żurawinę) możesz też posiekać na mniejsze kawałki.

Następnie do podgrzanej masy wsypuję ulubione dodatki, aby całe się oblepiły. Całość mieszam i wsypuję płatki kukurydziane. Wszystko mieszam delikatnie i zdejmuję z ognia.

masa na ciasteczka z płatków kukurydzianych

Piekarnik nagrzewam do temperatury 190 stopni C.

Blachę wyścielam papierem do pieczenia. Łyżką pobieram porcje masy i wykładam na blaszce. Daję około 1,5 – 2 łyżki masy na jedno ciastko. Każdą porcję spłaszczam i formuję ciasteczko.

ciasteczka z płatków kukurydzianych przed upieczeniem
Ciasteczka na blaszce przed upieczeniem w piekarniku.

Krok 2 – piekę ciasteczka

Blachę z ciasteczkami umieszczam na środkową półkę nagrzanego piekarnika. Piekę bez termoobiegu z opcją grzania góra i dół w temperaturze 190 stopni C przez około 10 – 12 minut.
Po tym czasie wyjmuję z piekarnika i odstawiam do całkowitego ostygnięcia.

Czasami część ciasteczek nie piekę, tylko zaraz po uformowania, umieszczam w lodówce. Po kilku godzinach chłodzenia, zasychają. Obie wersje ciasteczek są smaczne, ale w wersji z piekarnika są dużo bardziej chrupiące.

Życzę smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *