Makowiec japoński to pyszne, delikatne i zarazem puchowe ciasto. Dodatek jabłek sprawia że jest wilgotne. Polecam przepis na to ciasto.
SKŁADNIKI :
- 400 g mielonego maku
- 2 szklanki mleka 3/2 % szklanka ma pojemność 250 ml
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 8 jajek, rozmiar "M"
- 9 łyżek kaszy manny
- olejek migdałowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 winne jabłka
- 150 g mlecznej czekolady + 5 łyżek mleka
- orzechy do posypania
PRZYGOTOWANIE :
- Mak zalewamy mlekiem, zagotowujemy aby mak się sparzył, ciągle go mieszając, uważamy aby się nie przypalił. Odkładamy do ostygnięcia.
- Miękkie masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy żółtka i dalej ubijamy,
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, odkładamy na bok.
- Do utartego masła dodajemy zimny mak i ucieramy, następnie wsypujemy mannę, mieszamy i dodajemy starte jabłka na tarce jarzynowej.
- Dodajemy olejek i ubite białka, mieszamy i ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem o rozmiarze 25/30 cm. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 % *.
- Ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- Czekolady łamiemy i przekładamy do szklanej miseczki, wlewamy mleko i podgrzewamy 1 minutę w mikrofalówce. Mieszamy i lekko studzimy następnie wylewamy na ciasto i równo rozsmarowujemy. Wierzch posypujemy mielonymi migdałami. Smacznego.
ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA FILMIKU I SUBSKRYPCJI KANAŁU ;
Prześlij komentarz