czwartek, 16 listopada 2023

Tureckie pierogi manti

 Małe pierożki manti z ulubionym mięsem w środku oprócz wieprzowiny. Może być cielęcina, wołowina, jagnięcina czy indyk, będą wspaniała. Idealne są na sosie, gęstym, pomidorowym albo jako dodatek do zupy np. rosołu. Najpierw trzeba zrobić farsz a potem to tylko lepienie zostaje, będą wspaniałe. Podczas gdy ciasto na pierogi odpoczywa, ja robię farsz bo i jego szybko się robi. I tak pyszne pierożki lądują na talerzu suto polanym sosem pomidorowym a zjadającym cieszą się buzie i proszą o dokładki.
Tureckie pierogi manti - przepis

Tureckie pierożki manti składniki:
Ciasto na pierogi tureckie:
  • 300 g mąki pszennej T 650
  • 110  - 120 ml wrzącej wody
  • 1 małe jajko 
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • 1 łyżeczka soli
Farsz do pierogów tureckich:
  • 300 g mielonego mięsa - wołowina, cielęcina, mięso drobiowe
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 pęczka drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól morska 
  • pieprz do smaku
Mój sos:
  • 290 ml sosu pomidorowego z anyżem
  • 1 łyżka ostrej pasty paprykowej
  • 4 łyżki oleju z chili
  • 2 łyżeczki suszonej mięty
  • 1 łyżka sumaku
  • sól morska

Tureckie pierogi manti przygotowanie:
Ciasto:
  • W wrzątku rozpuściłam sól i olej i wlałam do mąki, mieszałam widelcem. 
  • Można robić to robotem.
  • Jak ciasto lekko przestygło dodałam jajo i zarobiłam miękkie, zwarte i elastyczne ciasto.
  • Ciasto nakryłam miska i odstawiłam na 15 minut aby odpoczęło.
Farsz:
  • Cebulkę starłam na tarce o drobnych oczkach, dodałam do mięsa razem z posiekana natka pietruszki.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, wyrobiłam.
Sos:
  • Sos pomidorowy wlałam do garnka, dodałam ostra pastę paprykową i resztę składników.
  • Gotowałam 5 minut aby sos stał się gęsty.
Pierogi:
  • Ciasto podzieliłam na 4 części, 3 zostawiłam pod miską a 1 rozwałkowałam cienko.
  • Pokroiłam na małe kwadraty o boku ok. 2,5 cm.
  • Na środek każdego kwadracika nakładam farsz.
  • Zlepiam pierożki jak na zdjęciu wyżej i tak do końca farszu i ciasta.
  • Pierożki gotuję w osolonej wodzie przez 5 - 6 minut od momentu wypłynięcia.
  • Podałam pierożki na talerzu wypełnionego sosem.

Smacznego
Przepis kuchni tureckiej

6 komentarze

  1. Świetny przepis na urozmaicenie menu. Bardzo apetyczne pierożki. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być przepyszne! dawno nie kosztowałam orientalnych smaków...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to trzeba Marzyniu to nadrobić, orientale smaki rozgrzewają a teraz tego nam trzeba

      Usuń
  3. Manti to jedno z moich ulubionych dan z tureckiej kuchni. Obronią się nawet wśród najbardziej wymagających smakoszy.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger