Schab w sosie węgierskim


Schab w sosie węgierskim

Kruche, soczyste i rozpływające się mięsko w pysznym i bardzo aromatycznym sosie. Idealne danie na rodzinny obiad. Świetnie smakuje zarówno z ziemniaczkami, jak i kluskami lub kaszą. Niezwykle proste i smaczne danie, polecam wypróbować!

 

 

Składniki:

1 kg schabu bez kości

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia, oregano

ziele angielskie, liść laurowy

pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa

olej do smażenia

1 cebula

10 dkg pieczarek

2 papryki (u mnie czerwona i żółta)

2 szklanki bulionu

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka masła najlepiej klarowanego

1 łyżka siekanej zieleniny

 

 

*** Schab kroimy w niezbyt cienkie paski ***

*** Mięso obsypujemy przyprawami, mieszamy ***

*** Następnie paski schabu obtaczamy kolejno w mące ***

*** Mięso obsmażamy partiami na rozgrzanym oleju na rumiano i przekładamy na talerz ***

*** Gdy usmażymy całe mięso, na patelnie dokładamy masło i podsmażamy pokrojoną w półplasterki cebulę ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki, mieszamy i podsmażamy ***

*** Dokładamy pokrojone w paski papryki i całość jeszcze przez chwilę smażymy ciągle mieszając ***

*** Dodajemy podsmażone wcześniej mięso ***

*** Następnie całość zalewamy bulionem, dodajemy sos sojowy, liść laurowy oraz dwie kulki ziela angielskiego i zagotowujemy ***

*** Potrawę dusimy pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 1 godzinę ***

*** Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy łyżeczkę musztardy oraz koncentratu pomidorowego, mieszamy ***

*** Jeśli sos będzie zbyt rzadki możemy zaciągnąć go mąką (1 łyżkę mąki mieszamy w 1/3 szklanki wody, wlewamy do potrawy i zagotowujemy). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką ***

*** Przed podaniem posypujemy zieleniną ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE