Sernik Makowe dróżki z brzoskwiniami

Ten sernik makowy z brzoskwiniami to jedno z naszych ostatnich odkryć!

Cały zniknął w 2 dni i nie pozostał nawet okruszek.

To będzie HIT nie tylko na Święta!

Ja przygotuję go z całą pewnością na Chrzest Kacperka – daję sobie rękę uciąć, że wszystkim posmakuje.

Delikatne ciasto i niezwykle puszysta serowa masa połączona z makiem i brzoskwiniami tworzy fantastyczną całość, która na bank zachwyci!

Spróbujcie koniecznie!

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* mąka – 1,5 szkl

* masło – 200 g

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

* cukier puder – 0,5 szkl

* żółtko – 2 szt

* kakao – 2 łyżki

MASA SEROWA:

* masło – 200 g

* cukier – 300 g

* żółtko -6 szt

* twaróg mielony – 1 kg

* budyń śmietankowy bez cukru – 80 g

* białko – 6 szt

* sól

* mak – 0,5 szkl

* brzoskwinie – 1 puszka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Przesianą mąkę łączymy z miękkim, posiekanym masłem, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.

Dodajemy żółtka oraz kakao.

Zagniatamy.

W razie potrzeby ( zbyt klejące ciasto ) dodajemy jeszcze mąki.

Dzielimy na 2 części, mrozimy ok. 30 minut.

Pierwszą część ścieramy na blachę z papierem do pieczenia.

Pieczemy 20 minut w 180C góra/dół, studzimy.

MASA SEROWA:

Miękkie masło ucieramy z cukrem i żółtkami do białości.

Dodajemy twaróg oraz proszek budyniowy, krótko, ale dokładnie miksujemy.

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy.

1/2 masy przekładamy do drugiej miski , dodajemy suchy mak i dokładnie mieszamy.

Brzoskwinie odsączamy, kroimy w plasterki.

Pokrojone układamy na upieczone ciasto,  porcjami wykładamy masy serowe na przemian ( po łyżce ).

Na masę serową ścieramy drugą część ciasta.

Pieczemy 60 minut w 170C, studzimy.

Smacznego!

Ps. zobaczcie też inne, nowe serniki na blogu!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress