Kurczak z brzoskwiniami z szybkowaru

 

To jest przepyszne danie, które praktycznie samo się robi.
Wrzucamy składniki do szybkowaru, włączamy i czekamy na efekt.
Ja robiłam je z piersi kurczaka wyciągniętych z zamrażalnika – bez rozmrażania wrzuciłam do szybkowaru. Potem przyprawy i brzoskwinie i włączamy.

Można też użyć innych porcji kurczaka: udek czy podudzi z kością lub bez.

Jeśli używacie świeżego kurczaka zmniejszamy czas gotowania.
Brzoskwinie mogą być świeże lub ze słoika lub z puszki, ale te lepsze będą w lekkim syropie by danie wyszło zbyt słodkie.

 

 

PRZEPIS KURCZAK Z BRZOSKWINIAMI Z SZYBKOWARU

Składniki:

3 piersi kurczaka mrożone lub świeże

2 brzoskwinie świeże lub z puszki

2 czubate łyżki majonezu

1,5 łyżeczki soli

pieprz

0,5 łyżeczki ziół prowansalskich

200ml wody

 

Jak zrobić kurczaka z brzoskwiniami z szybkowaru:

Do garnka szybkowaru wlewamy wodę dodajemy majonez, mieszamy swobodnie, nie musi być idealnie rozmieszane.

Wkładamy kawałki kurczaka.

Posypujemy solą, pieprzem i ziołami.

Dodajemy brzoskwinie pokrojone w kostkę.

Zamykamy garnek i gotujemy pod ciśnieniem 20 min jeśli kurczak był świeży lub 30 min jeśli był zamrożony.

Po ugotowaniu mięso rwiemy na kawałki i podajemy w sosie.