Czy gęś nadaje się na rosół – dzisiaj odpowiem na pytania które ostatnio dostaję.

A ponieważ zbliża się 11 listopada w który to dzień wedle tradycji zajadamy się gęsiną polską i rogalami świętomarcińskimi to i pytania się pojawiają w temacie.

Na moim blogu znajdziecie przepisy na gęsinę ( i na rogale też) jak choćby:

Gęś pieczona

Gęś faszerowana

Okrasa z gęsiny

Pasztet z gęsi

 

 

Odpowiadając jednak na pytanie:

CZY GĘŚ NADAJE SIĘ NA ROSÓŁ

Może warto odpowiedzieć sobie najpierw na pytanie czym jest rosół?

To zupa powstała przez powolne gotowanie mięsa i warzyw, czysta, niezabielana.

Rosół najczęściej przygotowuje się z takich mięs jak drób ( kura, indyk, kaczka, parliczka a więc i gęś) lub wołowiny, baraniny.

Zatem odpowiedz brzmi TAK

w kuchni polskiej jak najbardziej istnieje tradycja gotowania rosołu z gęsi.

Rosół z gęsi jest bardziej esencjonalny, trochę ciemniejszy w porównaniu z rosołem z kury i z pewnością tłustszy, bo gęsina jest mięsem tłustszym niż kura.

 

 

Poniżej przepisy na gęś ↓↓↓

 

 

 

 

 

 

Jak najlepiej przyrządzić gęś

 

Gęś faszerowana luzowana – przepis + film  Gęś faszerowana luzowana

 

Gęś pieczona

 

Pasztet z wątróbek gęsich z galaretką jabłkową i trawą żubrową Pasztet z wątróbek gęsich

 

Rillettes z gęsi Rillettes z gęsi

 

Okrasa z gęsiny – tatar z gęsi Okrasa z gęsi – tatar z gęsi

 

Czy gęsinę można jeść na surowo